Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 svetova koji možda imaju podzemne okean

Na prvi pogled, ostatak našeg Sunčevog sistem je, koliko znamo, suv, a samo jedan od svetova Sunčevog sistema - Zemlja - ima vidljivu vodu.

  Izvor: Foto: NASA

Međutim, zaviranjem ispod površine ovih svetova, naučnici su brzo shvatili da je voda možda mnogo češća nego što smo mislili. Ukupno devet drugih svetova moglo bi da ima neku vrstu podzemnog okeana koji sadrži mnogo više vode nego Zemlja, a neki su možda i nastanjeni, navodi NASA.

Pogledajte i: Pluton je planeta, ponovo...

Agencija je objavila inforgrafike sa detaljima o raznim svetovima u našem solarnom sistemu za koje se pretpostavlja da imaju podzemne okeane. Oni su usledili nakon tvrdnje dr Elen Strofan, glavne naučnice agencije, da bismo mogli da otkrijemo život u narednih 10 do 20 godina.

"Nasine naučne aktivnosti pružile su nam talas zadivljujućih otkrića vezanih za vodu u proteklih nekoliko godina i inspirišu nas da nastavimo sa istraživanjem našeg porekla, kao i fascinantnim mogućnostima za druge svetove i život u univerzumu", navela je Strofanova.

Saznajte i: Najbolje fotografije patuljaste planete Cerere do sada

"Za vreme naših života, možda ćemo konačno dobiti odgovor na pitanje da li smo sami u Sunčevom sistemu i šire", dodale je ona. Voda je važna zbog života, kakav poznajemo, jer je potrebna da bi preživeo. Neki naučnici kažu da možda posotje drugi oblici života kojima ne treba voda, ali pošto još uvek ne znamo ni za jedan takav, čini se logičnim da treba tražiti vlažna okruženja da bi se rešilo pitanje da li smo sami ili ne.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka