Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak brontosaurusa: Legendarni dinosaurus konačno priznat

Brontosaurus je imao munjeviti povratak, nakon što je vraćen iz izgnanstva u koju ga je poslala naučna zajednica.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dugovrati dinosaur bio je jedna od najvećih životinja koje su ikada hodale Zemljom, a njegova zaostavština očaravala je dečju maštu širom sveta. Međutim, uprkos tome što je "gromoviti gušter" duboko ukorenjen u popularnoj kulturi, više od jednog veka naučnici su verovali da ovaj čuveni dinosaur nikada nije ni postojao.

Pogledajte i: Amaterski lovac na fosile otkrio kompletan skelet drevnog morskog reptila

Od 1903. godine stručnjaci raspravljaju o tome da je stvorenje prvobitno pogrešno imenovano. Umesto što pripada rodu ili "porodici" vrste Brontosaurus, tvrdili su da zapravo treba da bude klasifikovan kao Apatosaurus. Međutim, novo istraživanje pokazuje da je, nakon svega, ova životinja dovoljno različita da zaslužuje svoj sopstveni naziv.

Saznajte i: Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi

Naučnici iz Velike Britanije i Portugalije predstavili su naučnoj zajednici dokaz - naučni rad od skoro 300 strana.

"Razlike koje smo otkrili između brontosaurusa i apatosaurusa su u najmanju ruku brojne koliko i one između drugih bliskih rodova, a daleko veće od onih koje se mogu naći među vrstom", rekao je dr Rodžer Benson, jedan od autora s Oksforda.

Istražite i: Nova vrsta dinosaura otkrivena u muzeju nakon 75 godina

Naučnici su koristili statističke tehinke za izračunavanje razlika među vrstama i rodovima porodice dinosaurusa pod nazivom Diplodocidae - u koju spadaju neke od najvećih životinja koje su ikada hodale Zemljom. Naučnici su pregledali 477 anatomskih karakteristika 81 pojedinačnog dinosaurusa. Umesto tradicionalne metode analiziranja koliko su slične vrste međusobno, koristili su "protokol zasnovan na uzorku". To znači da su mogli da analiziraju svaku pojedinačnu životinju, uprkos njenoj vrsti i samim tim su mogli da vide razlike unutar svake vrste, kao i između različitih vrsta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka