Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje Svemira

Možete li da uočite astronauta?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Retke su prilike kada možemo da vidimo kolika je zapravo Međunarodna svemirska stanica, a fotografija koja je nedavno nastala nas je na to podsetila. Uz to, uspela je i da nas pomalo zbuni...

 Izvor: Foto: NASA/REX

Astronauti su tri puta tokom samo jedne sedmice izašli u "svemirsku šetnju" kako bi završili komplikovan posao u vezi s kablovima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Nisu odoleli prilici da ovekoveče jednu od situcija do kojih je tada došlo.

Pročitajte i: Neverovatan pogled na Međunarodnu svemirsku stanicu

Samo jednim zadivljujućim kadrom, Teri Virc je otkrio veličinu stanice u odnosu na mrak svemira dok je njegov kolega astronaut, Buč Vilmor, lebdeo ispred gotovo neprimetan. "Možete li da uočite svemirskog hodača na fotografiji? Veoma je sitan u odnosu na ogromnu stanicu", "tvitovao" je Virc.

Virc je, takođe, objavio i svemirski "selfi" uz komentar: "Misija izvršena - tri 'šetnje' svemirom, 243 metara kabla, četiri antene, tri laserska reflektora i jedna podmazana robotska ruka."

Međutim, nije sve išlo po planu. Tik pred nedeljnu "šetnju", inženjeri su uočili probleme na odelu američkog astronauta Buča Vilmora. Dok je funkcionisalo savršeno tokom prve dva šetnje, u nedelju ujutru, senzor za pritisak je prestao da radi pre nego što je izašao. Mehanički pokazatelj je, međutim, radio odlično.

Pogledajte i: NASA objavila imena članova posade budućih svemirskih misija

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka