Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bi izgledao život na Titanu?

Naučnici su razmatrali kako bi izgledali organizmi koji bi mogli da opstanu na Saturnovom najvećem satelitu.

  Izvor: Saturn Foto: Shutterstock

Saturnov satelit Titan može da se pohvali temperaturama od -143 stepena Celzijusovih, ali i ogromnim morima koja su umesto vodom ispunjena tečnim metanom. Aktivni vulkani na Titanu izbacuju metan u atmosferu, stvarajući oblake koji aktivno učestvuju u hemijskom procesu stvaranja snega ili kiše.

Život na Marsu: Šta su "Kjuorositiju" učinile dve godine na Crvenoj planeti

Dok bi ljudi (ali i ostali oblici života sa Zemlje) imali potreškoće da se prilagode hladnoj klimi bez vode, istraživači smatraju da je život na Titanu ipak moguć, ali on ne bi ličio na ovaj koji poznajemo. U članku objavljenom u listu Science Advances, tim hemijskih inžinjera i astronauta s Univerziteta "Kornel" nabrojali su tipove organizama koji bi mogli da se razvijaju na Titanu, istovremeno razmatrajući ideju o tome da bi ovaj satelit mogao da bude stanište za bića koja sadrže metan i nisu vezana za kiseonik, bez obzira na različite strukture ćelija.

Pogledajte i: Impresivna nova fotografija Saturna iznad ekliptičke ravni

Na našoj planeti, ćelije imaju spoljašnje membrane koje se sastoji od dva sloja lipida - ona odvaja međućelijske tečnosti od onih vanćeliskih.

Šuplji mehurić u blizini dvoslojne membrane naziva se lipozom. Istraživački tim veruje da bi se stanovnci Titana sastojali od ćelija, ali da bi umesto lipida njihove membrane izgradile elementi koji sadrže metan, koji se ledi na mnogo nižoj tački od vode. Ova membrana - azostom - ne sadrži azot, gvožđe i molekule hidrogena, koji bi se svi mogli naći u ledenim, metanskim morima. Azostom bi trebalo da bude selektivno propustljiv i fleksibilan, poput lipidske membrane.

Pročitajte: Upečatljiv prizor Saturnove tamne strane

Istraživači pokušavaju da otrkiju kako bi se organizmi ponašali u ovakvom okruženju, a trenutno se razmatra plan da se jednog dana na Titan pošalju roboti kako bi utvrdili ima li života na ovom prirodnom satelitu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka