Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje religije su spremne da prihvate život u svemiru? (VIDEO)

Sve se češće govori o kolonizovanju drugih planeta i Meseca. Međutim, kako bi se onda pripadnici određenih religija molili okrenuti prema istoku ili odmarali od svitanja do sumraka u svetu gde istok ne bi postojao i sunce bi izlazilo ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Veći deo priprema za ovo kosmičko proširivanje fokusiran je na rešavanje momentalnih, fizičkih problema transportovanja naših tela u duboki svemir, ali šta ćemo sa kulturom? U njima leži problem koji se često previđa: mogu li glavne monoteističke religije sveta da se pomire sa time šta svemir znači za naše besmrtne duše?

To je pitanje sa kojim se naučnici i filozofi religije bave već stotinama godina. Naučnik Dejvid Ritenhaus je 1775. godine insistirao da je "doktrina o mnoštvu svetova nerazdvojna od principa astronomije, ali se ta doktrina i dalje smatra u nekim veoma pobožnim krugovima kao protivna istinama koje iznosti hrišćanska vera".

Ipak, to nije samo problem XVIII veka. Prema nedavnom istraživanju koje je tražilo vezu između politika koju vode nauka i religija, grupe poput evanđelista, koji čine četvrtinu američke populacije, neodlučne su povodom podrške svemirskom programu. Za neke religijske grupe (ali sigurno ne sve) sama ideja svemirskog putovanja - bez kolonizacije ili vanzemaljskog života - predstavlja suprotnost njihovim suštinskim verovanjima, uprkos celokupnoj primenljivoj nauci.

Pitanja su bezbrojna: postoji li nerazdvojna tenzija između naših svemirskih ambicija i religijskih principa na Zemlji? Kako bi islam izašao na kraj sa time da više nema centralnu lokacijustranu sveta kojoj se okreće tokom molitve? Da li bi fundamentalisti pokušali da preobrate vanzemaljska bića?

Kombinacija tehnološkog napretka i delovanja Ilona Maska, dovela je ova pitanja u žižu interesovanja. Kako istraživanje zaključuje: "Religije moraju da osiguraju svoje preživljavanje prihvatanjem svemira." Koje od tri najveće monoteističke religije (hrišćanstvo, judaizam i islam) mogu da izađu na kraj sa kosmosom ako bismo kolonizovali planete?

Hrišćanstvo

Judaizam

Islam

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka