Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to Venerin sneg?

Jeste li ikada čuli za izraz Venerin sneg i znate li šta predstavlja?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Venerin sneg je posvetljavanje radarskog odraza od površine Venere na visokim kotama. Priroda "snega" je prvobitno bila nepoznata. To nije mogla da bude zaleđena voda, koja ne može da postoji u ekstremno vrelim i suvim uslovima, kakvi vladaju na površini Venere.

Pogledajte i: Evropska sonda preživela zaranjanje u atmosferu Venere

Moguća objašnjenja uključivala su rastresito tlo, različite stepene nagiba na visokim i niskim kotama, kao i taloženje hemikalija na visokim kotama. Na radarskim prikazima planete, glatke površine poput ravnica lave obično su tamne, dok su grube površine poput ostataka udara svetle.

Sastav stena takođe menja radarsku sliku: provodan materijal ili materijal sa visokom dielektričnom konstantom, prikazuje se svetlije. Zato je bilo veoma teško odrediti da li su visinski predeli različitog hemijskog sastava ili različite teksture u odnosu na nizije.

Nebski spektakl: Jupiter, Venera i Merkur u trouglu

Podaci sa radara orbitera Pionir-Venera ponudili su objašnjenje kada je u pitanju hemijski sastav. Postojala je ideja da slojevi stena ispod površine sadrže pirit ili druge metalične inkluzije koje mogu da budu veoma reflektivne. Brzo trošenje stena na visokim kotama možda kontinuirano otkriva novi materijal, uzrokujući da se visije prikazuju svetlije od nizija.

Radarska osmatranja visoke rezolucije koje su izvedene pomoću probe "Magelan" 1995. godine išle su u korist hipoteze da se metalična jedinjenja sublimiraju u nižim, toplijim visinama i odlažu u višim, hladnijim delovima. Kandidati su uključivali telurit, pirit i druge metale iz grupe sulfida.

Otkrijte i: Užarena Venera ima ledene slojeve u atmosferi?

Najnovija istraživanja podržavaju scenario mineralne kondenzacije i identifikuju "sneg" kao olovo-sulfid i bizmut-sulfid koji se talože u atmosferi na visinama iznad 2.600 metara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka