Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubljeni lender na Marsu konačno pronađen

Skoro 11 godina traženja igle u ogromnom peskovitom plastu sena se isplatilo.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nakon skoro 11 godina misterije, Evropska svemirska agencija (ESA) je konačno pronašla Bigl-2, izgubljeni lender na Marsu. ESA je tek nedavno uočila sićušnu letelicu na fotografiji visoke rezolucije koju je uslikao Nasin Mars izviđački orbiter, koji kruži oko Crvene planete od 2006. godine.

Saznajte i: Arapi idu na Mars

Bigl-2 lender je bio najveći slučaj nestanka Ese u prošloj deceniji. Lansiran je kao deo misije "Mars Ekspres", koja je imala za cilj istraživanje Crvene planete iz orbite i sa zemlje. Nakon lansiranja u junu 2003. godine, Bigl-2 je stigao na Mars nakon šest meseci i spremao se za fazu sletanja 19. decembra.

Otkrijte i: Šta je rover Kjuriositi „otkrio“ na Marsu?

Lender je trebalo da sleti šest dana kasnije, ali je Esa izgubila svaki kontakt sa Biglom-2 nakon početka procesa. Kasniji lov Nase i Ese nije pružio nikakve zaključke o tome šta se desilo i gde je letelica. Skoro čitavu deceniju, svemirska agencija nije znala da li je lender uopšte sleteo na Mars.

Baz Oldrin: Prvi ljudi na Marsu ne treba da se vrate kući

ESA je konačno potvrdila da je Bigl-2 sleteo 25. decembra 2003. godine i da od tada strpljivo čeka na njegovoj površini. "Šta se desilo Biglu-2 bila je konstantna briga. Saznanje da se Bigl-2 ipak spustio na površinu je odlična vest", rekao je Rudolf Šmit, nekadašnji menadžer Esinog projekta "Mars Ekspres".

Software:Paint.NET v3.5.11
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Pretpostavka sadašnjeg izgleda. Foto: Wikimedia Commons

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka