Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanzemaljci bi mogli da budu roboti?

Ukoliko ikada utvrdimo da vanzemaljci postoje, oni najverovatnije neće biti "mali zeleni", već kiborzi, smatra profesorka filozofije Suzan Šnajder.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Suzan Šnajder, profesorka filozofije sa Univerziteta u Pensilvaniji, čiju je studiju Alien Minds ("Mozak vanzemaljca") objavila Američka svemirska agencija (NASA), tvrdi da će prvi vanzemaljci koje bismo mogli sresti pre biti superinteligentni roboti, daleko superiorniji od nas, nego biološka civilizacija.

Otkrijte i: Zašto još uvek nismo našli vanzemaljce?

Šnajder je jedna od malobrojnih naučnika koji smatraju da je pojam veštačke inteligencije eonima star i prisutan u kosmosu.

"Ne verujem da je većina naprednih vanzemaljskih civilizacija biološka", navodi američka naučnica. Ona pretpostavlja da je reč o najsofisticiranijim, postbiološkim društvima, odnosno oblicima veštačke inteligencije.

Program SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), koji od 1984. traga za znakovima vanzemaljske inteligencije, pokušava da u svemiru pronađe biološki život. U našoj kulturi, vanzemaljci se obično opisuju kao humanoidne kreature ogromnih glava, s mozgom koji je veći od ljudskog.

Pogledajte i: Jedna od slika koju će naći vanzemaljci (VIDEO)

Šnajder je, pak, ubeđena da će naš prvi susret sa vanzemaljcima biti zapravo susret sa superkompjuterima.

Ona ističe da čim stvori tehnologiju koja može da je odvede u kosmos, svaka civilizacija je na samo nekoliko stotina godina od vlastitog preobražaja iz biološke u veštačku inteligenciju.

Američka naučnica podseća da smo prve radio signale odaslali pre samo 120 godina i da je svemirsko istraživanje započelo pre oko pola veka, a da smo već okruženi digitalnom tehnologijom.

Saznajte i: Da li je vaša religija spremna za susret sa vanzemaljcima?

Uređaji poput "Guglovih" naočara uskoro će omogućiti direktniji kontakt interneta s našim telom i verovatno će za pedesetak godina sofisticirane internet konekcije biti direktno povezane sa našim mozgom. Implanti za obolele od Parkinsonove bolesti se već koriste, a agencija Ministarstva odbrane SAD za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) već razvija neurološke implante, koji su kadri da regulišu poremećaje kao što su postraumatični sindorm, artritis, depresija i Kronova bolest.

Studije u okviru programa SETI navode da su vanzemaljske civilizacije, ukoliko postije, najverovatnije daleko starije od naše - od 1,7 do osam milijardi godina.

Dobre vibracije: Detektor za lov na vanzemaljce je stigao!

Ukoliko je to tačno, te civilizacije su nesagledivo inteligentinije od naše. Mi smo za njih, zapravo, "galaktičke bebe", prenose Novosti pisanje Tanjuga.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka