Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prilike na nebu koje ćemo posmatrati ove godine

U novoj 2015. godini pruža nam se prilika da vidimo neverovatne pojave na noćnom nebu. Za mnoge od njih biće dovoljno samo da podignemo pogled u pravo vreme. Evo šta nas sve očekuje u mesecima pred nama...

  Izvor: Foto: Profimedia

Januar

3. i 4. januar

Kiša meteora Kvadrantidi

Prva kiša meteora ove godine biće vidljiva od 1. do 5. januara, a svoj vrhunac je doživela već 3. januara i u ranim jutarnjim časovima 4. januara. Ova godišnja pojava čini da se obično vidi oko 40 meteora na sat, ali će 5. januara zbog punog meseca biti vidljivi samo najsjajniji meteori.

Saznajte i: Odakle Dogonima saznanje o Sirijusu?

Februar

6. februar

Jupiter u opoziciji

Biće to najbolji dan za posmatranje Jupitera u godini, jer će se tada ova džinovska planeta najviše približiti Zemlji i u potpunosti odbijati Sunčevu svetlost. Na severnoj i južnoj Zemljinoj polulopti kroz dvogled ili teleskop moći će da se vide najveći Jupiterovi sateliti: Io, Evropa, Ganimed i Kalisto.

22. februar

Venera i Mars u konjukciji

Odmah nakon zalaska Sunca, Venera i Mars će biti vidljivi na zapadnom nebu na udaljenosti od svega pola stepena.

Mart

20. mart

Potpuno pomračenje Sunca

Sunčeva korona biće vidljiva u blizini Meseca prilikom potpunog pomračenja Sunca. Prizor će se najbolje videti sa Atlantika, u blizini Grenlanda, kao i u severnim delovima Sibira. Međutim, oni koji žive u Evropi, Severnoj Africi i na zapadu Azije moći će barem delimično da vide ovu pojavu.

Pogledajte i: Pomračenje Sunca menja klimu na Zemlji

April

4. april

Potpuno pomračenje Meseca

Mesec će gotovo devet i po sati biti pomračen delimično, a period potpunog pomračenja trajaće manje od 5 minuta. Pomračenje će se najbolje videti u Australiji, ali će biti vidljivo i sa bilo kojeg mesta u Severnoj Americi, većeg dela Južne Amerike, Azije i pojedinih delova Afrike.

Saznajte i: Pomračenje Meseca iznad Severne Amerike

22. i 23. april 

Kiša meteora Liridi 

Ostaci komete C/1861 G1 Tačer biće vidljivi između 16. i 25. aprila, a vrhunac pojave desiće se 22. aprila, kada ćemo u toku jednog sata videti 20 meteora. Idealno vreme za posmatranje je oko ponoći. Ovi meteori za sobom ostavljaju dugačak trag na nebu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka