Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mit o planeti Faeton: Gde je nebesko telo između Marsa i Jupitera?

Ime Faeton dato je hipotetičkom objektu koji je nekada orbitirao između Marsa i Jupitera u najranijim godinama našeg Sunčevog sistem. Objekat je uništen u nekom trenutku što je rezultiralo stvaranju asteroidnog pojasa.

  Izvor: Faetonov pad Foto: Wikimedia Commons

U XIX veku, pojas asteroida je tek trebalo da bude otkriven. U 1801. godini katolički sveštenik Đuzepe Pjaci, koji je uz to bio i astronom, otkrio je najveći asteroid Cereru. Budući da se u to vreme verovalo da postoji planeta koja orbitira između Marsa i Jupitera, Cerera se savršeno uklapala. Ipak, naredne godine, nemački astronom Hajnrih Olbers otkrio je još jedno nebesko telo sa sličnom orbitom, asteroid Palas.

Povezane vesti

Povezane vesti

Iz toga je Olbers zaključio da su ova dva tela zapravo ostaci planete za koju se verovalo da je postojala između Marsa i Jupitera i da je uništena na neki način. Kasnije otkriće još dva asteroida - Junone i Veste - samo je dodatno potkrepljivalo teoriju.

Tek u XX veku, ovaj uništeni objekat nazvan je Faeton, prema liku iz grčke mitologije čije ime znači "blistavi". Faeton je bio sin boga sunca Heliosa, za koga se verovalo da vozi sunčeve kočije preko neba svakog dana, uzrokujući svetlost i toplotu neophodnu ljudima da prežive.

Jednog dana, Helios je Faetonu uslišio molbu da mu da kočije da ih sam provoza. Međutim, nevešt u kontrolisanju konja, sve je pošlo naopako i Zemlja je bila u opasnosti da bude spržena. Veću tragediju sprečio je Zevs, koji je svojim munjama pogodio kočije, usled čega je Faeton ispao iz njih i poginuo.

Olbersova ideja je nazvana Teorija prekida i, prirodno, nekoliko drugih teorija koje objašnjavaju planetino uništenje je usledilo.

Kako je planeta uništena?

Očigledna ideja bila je da je planeta pogođena nekim većim objektom. Jedan od kandidata za tu ulogu bilo je drugi hipotetičko telo - zvezda saputnica našeg Sunca - Nemeza.

Međutim, Faeton je mogao da pretrpi unutrašnju kataklizmu, koja ga je raznela. Konačno, mogao je jednostavno da priđe preblizu Jupiteru tako da ga veoma snažna gravitacija džinovske planete usisa.

Naučno mišljenje danas

Teorija prekida je vremenom izgubila podršku i zamenjena je Teorijom nagomilanosti. Danas se veruje da asteroidni pojas predstavlja ostatke "protoplanetarnog diska", koji je prvobitno kružio oko Sunca pre nego što su se formirale planete.

Pojas nikada nije uspeo da se sjedini u planetu zbog Jupiterovog gravitacionog uticaja. Zato, iako je planeta Faeton bila nekada dobra ideja, ona to više nije.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Halejeva kometa stiže sasvim do periferije Sunčevog sistema, da bi se potom vratila sve do Zemljinog komšiluka.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka