Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arapi idu na Mars

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su plan za slanje svemirske letelice na Mars do 2021. godine, što znači da će UAE biti prva arapska zemlja koja će stići do druge planete.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Devetomesečno putovanje bespilotne probe će biti započeto na pedesetogodišnjicu nezavisnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata od Ujedinjenog Kraljevstva. Emirati takođe imaju nameru da stvore nacionalnu svemirsku agenciju sa ciljem da "maksimalizuju doprinos svemirske industrije nacionalnoj ekonomiji", reči su šeika Mohameda bin Rašid Al Maktuma, vladara Dubaija i potpredsednika UAE-a.

Misija na Mars i nova svemirska agencija imaće za cilj pomoć diverzifikaciji ekonomije države, koja je oslonjena na naftu i gas, kao i na industriju visoke tehnologije. "Vlada Dubaija osnovala je Institut za napredne nauke i tehnologiju Emirata (EIAST) 2006. godine, sa ciljem da se ljudi osposobe za istraživanje i inovacije.", navodi Danijel Vud sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru. Vud je specijalista za tehničke i programatske izazove vladinih svemirskih programa širom sveta i posetio je EIAST tim, prilikom čega je otkrio "veoma marljive, ambiciozne i radoznale ljude koji žele da znaju sve o inženjerstvu i znanju koje pružaju satelitske aktivnosti".

Zajedno sa južnokorejskom kompanijom Satrec Inicijativa, EIAST je već dizajnirao i izgradio dva satelita za posmatranje Zemlje. EIAST sada preuzima vodeću ulogu u partnerstvu povodom trećeg satelira - Kalifa Sat - koji će biti lansiran 2017. godine. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka