Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici u šoku: Mrtva zvezda deset miliona puta sjajnija od Sunca

Otkriće pulsara koji emituje gotovo deset miliona puta više energije od Sunca, navelo je naučnike da stave prst na čelo.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pulsar (neutronska zvezda) je otkriven pomoću NASA-inog NuSTAR teleskopa, a otkriće predstavlja rebus za postojeće teorije da su samo crne rupe sposobne za takve podvige. Crne rupe su ekstremno masivni objekti koji se nalaze u centru galaksija, uključujući Mlečni put.

Imajući u vidu veliku gustinu crnih rupa, one su sposobne da progutaju sve objekte velikom brzinom. Dok to čine, one emituju energiju. Crne rupe su oduvek smatrane izvorima ultrasvetlih iks-zraka (ULX), sve dok naučnici nisu otkrili da pulsari čine istu stvar. "Uzeli smo zdravo za gotovo da moćne ULX-eve emiruju samo masivne crne rupe. Kada smo prvi put videli podatke o pulsiranjima, mislili smo da potiču iz drugih izvora.", rekao je doktor Mateo Bačeti, vodeći autor istraživanja.

Pulsar je otkriven u centru galaksije M 82 nalik na cigaru, koja je oko 12 miliona svetlosnih godina udaljena od Zemlje. Pulsar, imenovan M 82 X-2 je jedan od dva ultrasvetla objekta koje posmatra NASA-in NuSTAR teleskop u centru M 82. Otkriće je takođe uzbudljivo budući da većina galaksija ima supermasivne crne rupe u svojim središtima. Crne rupe su masivne, ali pulsari oko 1,4 puta masivniji od Sunca.

"Sve do sada, niko nije obraćao pažnju na neutronske zvezde - pulsare - i ULX. Od sada će ljudi tražiti više pulsirajuće objekte koji ih mogu identifikovati kao pulsare, tj. neutronske zvezde. Kladim se da će neki drugi ULX-evi biti identifikovani kao pulsari u narednim godinama. Ukoliko bi bio blizu poput Sunca, mi bismo bili sprženi pre nego što bismo se i rodili.", objašnjava Bačeti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka