Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pluton je planeta, ponovo...

Naučnici sa Harvarda žele da Plutonu vrate status planete, što bi ako uspeju značilo da će školski udžbenici morati ponovo da se pišu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naučnici Harvardskog univerziteta raspravljali su oko toga da li je Pluton, zapravo planeta, nakon što mu je 2006. godine Međunarodna astronomska unija (IAU) dodelila status "patuljaste planete". U akciji koja će profesore koji decu podučavaju o svemiru širom sveta naterati da naručuju novi set udžbenika, Harvard-Smitsonijan centar za astrofiziku smatra da je trenutna klasifikacija zbunjujuća.

Međunarodna astronomska unija tvrdi da planeta mora da a) kruži oko Sunca, b) bude dovoljno masivna da ima oblik sfere i sopstvenu gravitacionu silu, tačnije da je njena gravitacija dovodi u stanje hidrostatičnog ekvilibrijuma i c) da je očistila prostor oko svoje orbite.

Siroti Pluton nije ispunio poslednji uslov i zato trenutno nije planeta. Međutim, harvardski naučnici tvrde da bi trebalo da bude:

"Prvo, pravilo IAU se odnosi samo na planete u našem Sunčevom sistemu. Šta je sa svim spoljnim planetama koje orbitiraju oko drugih zvezda? Da li su to planete? Pluton je izbačen iz kluba planeta i dobio naziv patuljasta. Da li je patuljasta planeta planeta? Nije prema pravilu IAU. Čak iako je patuljasto drvo i dalje drvo, a patuljasti hrčak i dalje hrčak."

Doktor Dimitar Saselov izjavio je da je planeta "najmanja sferična gomila materija koja se formirala oko zvezda ili njihovih ostataka", što je drugim rečima - Pluton.

Međutim, IAU se ne slaže, predviđajući distopijsku budućnost ukoliko Harvard uspe u nameri: "Postoji mogućnost da otkrijemo 50 do 100 novih planeta u narednoj deceniji, prema definiciji doktora Saselova. Da li želimo da naša deca pamte toliki broj? Ne, želimo da održimo nizak broj."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka