Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno: Kjuriositi je stigao na cilj

To je to, Kjuriositi je stigao na svoju primarnu destinaciju. Nakon briljantne koncepcije, neverovatnog sletanja i dvogodišnjeg neprekidnog putovanja, rover se sada nalazi u podnožju planine Eolis - poznatom i kao Mont Šarp - koja ...

  Izvor: Foto: NASA

NASA je izabrala Mont Šarp zbog svojih jedinstvenih geoloških karakteristika koje će pružiti dubok pogled u istoriju Crvene planete. To je takođe mesto koje pokazuje tragove izumrlog biološkog života.

"Kjuriositijev put uz planinu počeće proučavanjem nižih padina planine. Rover će ovaj proces započeti kada stigne do ulazne tačke na Parump brdima, što je nešto drugačija ruta od prvobitno planirane."

NASA je promenila Kjuriositijev kurs nakon što je saznala da je ovo područje bolje: "Ovo je bilo dugo istorijsko putovanje ka marsovskoj planini. Priroda terena u Parump brdima i nešto iza njih je mnogo bolja od one kod Marej Batsa, posebno za proučavanje.", rekao je Džon Grocinger, naučnik na projektu Kjuriositi.

Svaki put kada čujemo neke nove vesti o ovoj misiji, zamislimo kako je Kjuriositiju samom na Marsu. Zatvorimo oči i zamislimo kako se polako kreće, dok njegove kamere gledaju unaokolo dok ga miluje marsovski povetarac. Zamislite samo sporu mehaničku buku, vetar i krckajući zvuk peska i kamenja ispod roverovih točkova. Srećno, mališa, tvoja avantura tek počinje.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka