Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je Neptun udaljen od Zemlje, a koliko od Sunca?

Ledeni džin, Neptun je osma i najudaljenija planeta od našeg Sunca. Otkad je otkriven, prošla je samo jedna neptunska godina.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Koliko je Neptun daleko od Zemlje

Razdaljina od jedne do druge planete se konstantno menja zbog toga što se oba tela kreću kroz svemir. Kada su Neptun i Zemlja u liniji na istoj strani Sunca, tada su najbliži i razdaljina iznosi samo 4,3 milijardi kilometara. Međutim, kada su planete na suprotnim stranama Sunca, one mogu da budu udaljene čak 4,7 milijardi kilometara.

Možda će vas zanimati i:

Neptunova ekstremna udaljenost učinila je da on bude poslednja velika otkrivena planeta. Za razliku od Urana, on je pronađen pomoću matematičkih formula, pre nego gledanjem kroz teleskop. Astronomi su primetili da nedavno oktrivena planeta uran ima neke orbitalne neobičnosti koje nisu mogli da objasne.

Džon Kouč Adams i Urbajn Le Verije nezavisno su izračunali planetinu orbitu između 1845. i 1846. godine, a nekoliko astronoma je počelo da traži predloženu planetu. Dana, 23. septembra 1846. godine, ledeno telo pronađeno je u okviru jednog stepena od Le Verijeovog predviđanja i 12 stepeni od Adamsovog predloga putanje. To je kasnije dovelo do diskusije oko toga ko bi trebao da dobije zasluge za otkriće, ali su na kraju obojica dobili priznanje za svoju ulogu.

Planetu je uočio 1612. i 1613. godine Galileo Galilej. Nažalost, italijanski astronom je vršio osmatranja kada je Neptun počeo da se kreće unazad, tj. retrogradno preko neba. Planete koje leže daleko od Zemlje povremeno deluju kao da se kreću unazad. Ogromna udaljenost Neptuna značila je da je kretanje previše malo da bi se zabeležilo Galilejevim ranim teleskopom, što je rezultiralo pogrešnim tumačenjem.

Koliko je Neptun daleko od Sunca?

Kao i sve planete, Neptun orbitira oko Sunca u širokom krugu poznatom kao elipsa. To znači da se njegova udaljenost od zvezde konstantno menja. Kada je ledena planeta najbliža Suncu, ona leži na samo 4,46 milijardi kilometara udaljenosti. Njeno najdalje rastojanje iznosi čak 4,54 milijardi kilometara od zvezde.

Iako je Neptun osma najdalja planeta, nije uvek tako. Patuljasta planeta Pluton povremeno upada unutar Neptunove orbite. Tako, kada je Pluton bio klasifikovan kao planeta, ponekad je bio osma najudaljenija planeta, dok je Neptun bio deveta. Ova dva tela se nikada neće sudariti, međutim, zbog toga što na svaka tri Neptunova kruga oko Sunca, Pluton načini tačno dva, što znači da nikada neće putovati kroz isto područje u isto vreme.

Neptunu treba 164,79 zemaljskih godina da načini revoluciju. Dana, 11. jula 2011. godine Neptun je napravio jednu punu revoluciju od kada je otkriven. To se nije desilo na istom mestu na nebu, zato što je Zemlja bila na drugoj tački u svojoj orbiti.

Iako je danas najudaljenija planeta, moguće je da Neptun nije uvek bio tako daleko. Količina gasa i leda potrebna za formiranje džinovske planete veća je od one koja pasuje trenutnom modelu. Neki naučnici predlažu da se Neptun formirao bliže Suncu, a da je potom migrirao do svoje trenutne pozicije tokom vremena.

Koliko je potrebno da se stigne do Neptuna?

Konstantno kretanje Neptuna i Zemlje je najveća sila koja određuje koliko je potrebno za put između dve planete. Satelitu lansiranom sa Zemlje bi bilo potrebno duže vreme da stigne do Neptuna ukoliko je lansiran kada je Neptun na suprotnoj strani Sunca, nego kada su obe planete na istoj.

Jedina letelica koja je posetila Neptun bio je Vojadžer 2. Lansirana 20. avgusta 1977. godine, ona je stigla nedaleko od planete 25. avgusta 1989. godine. Vojadžer 2 je osmatrao Neptunovu "veliku tamnu mrlju", seriju kratkih oluja u atmosferi planete. Tamna mrlja je otprilike veličine Zemlje i veruje se da predstavlja rupu u metanskim oblacima Neptuna.

Nijedna druga letelica nije putovala do planete. Međutim, NASA-in Njuhorajzons (New Horizons) lansiran 19. januara 2006. će proći kroz Neptunovu orbitu na putu ka Plutonu i Kojperovom pojasu. Letelica će proći kroz planetinu orbitu u avgustu 2014. godine, nakon osam godina putovanja.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka