Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nestaju sunčeve pege?

Sunce je neobično mirno.

  Izvor: Foto: NASA

Pre nekoliko nedelja na njemu naučnici su mogli da uoče mnoštvo pega, kao što se i očekuje od sredine maksimuma 11-godišnjeg ciklusa, kad je Sunce najaktivnije i u kojem se mi sada, pretpostavka je, nalazimo.

Trenutno, teško da se može uočiti ijedna pega. Na slici snimljenoj u petak, 18. jula, sa NASA-ine opservatorije Solar Dynamics vidimo sićušnu smeđu tačkicu koja predstavlja malu pegu u razvoju. Ali, samo dan pre, na Suncu nije moglo da se vidi baš ništa. Niti jedne jedine pege.

Što se tamo događa? Je li ovaj “trenutak potpune tišine”, kako ga je nazvao solarni fizičar Tony Phillips, nešto čudno, ili ne?

“Čudno je, ali ne i super čudno.,” kaže Phillips, koji o solarnoj aktivnosti piše na svojoj internet stranici SpaceWeather.com. “Dan bez ijedne pege na Suncu u vreme solarnog maksimuma jest čudan, ali s druge strane, ovaj solarni maksimum u kojem smo sad, pokazao se kao zaista hirovit.”

Phillips primećuje da je ovo najslabiji solarni maksimum primećen u svemirsko doba i kako sad stvari izgledaju, mogao bi biti najslabiji u poslednjih 100 godina. Stoga se dan bez pega potpuno uklapa.

“Ovo dodatno naglašava činjenicu da solarni fizičari zaista ne znaju da procene šta se stvarno događa na Suncu”, rekao je Phillips. “Mi jednostavno ne znamo kako da predvidimo ponašanje Sunca niti kako iz ovog događaja izvući pravu poruku.”

Sunčeve pege zanimljive su naučnicima jer su to područja najveće sunčeve aktivnosti.

One su uzrokovane visoko koncentrisanim magnetnim poljem koje je nešto hladnije od okolne površine Sunca i to je razlog zašto ga vidimo kao tamnije područje. Ta jaka magnetna polja mogu se uvrtati i zaplitati zbog čega se stvara velika količina energije. Solarne baklje i koronalni izbačaji mase pojavljuju se kada se energija oslobodi na vrlo eksplozivan način.

Alex Young, heliofizičar iz centra za svemirska istraživanja Goddard, kaže da je teško dati ocenu šta je, a šta nije normalno, kad se radi o suncu.

“Sunce detaljno posmatramo tek poslednjih 50 godina. To nije dug period, kada uzmemo u obzir da se ono tu nalazi bar 4,5 milijarde godina,” kaže on.

I nije da astronomi nisu već videli ovako mirno sunce. Pre tri godine, 14. avgusta 2011. godine Sunce je takođe bilo bez ijedne pege. Phillips ističe da je upravo te godine solarna aktivnost na kraju ispala relativno vrlo visoka, sa nekoliko baklji X-klase. U tom slučaju, period Sunca bez pega bio je samo “privremeni prekid”.

Hoće li tako biti i ovaj put ili će takvo stanje potrajati duže, ostaje da se vidi.

“Sunce je jednostavno nepredvidljivo”, zaključuje Phillips.

Izvor: Phys

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka