Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li trag njihovog zagađenja može otrkiti postojanje vanzemaljaca?

Spoljna planeta prolazi pored svoje matične zvezde, svetlo koje se filtrira kroz atmosferu može da otkrije pregršt informacija o njenom sastavu i, samim tim, njenoj nastanjivosti. Dok tradicionalni hemijski znaci života uključuju ...

  Izvor: Foto: Christine Pulliam (CfA)

Istraživanje koje će popločati put novom načinu potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) vodi Avi Leb iz Harvard-Smitsonijan Centra za astrofiziku (CfA).

"Smatramo da je industrijsko zagađenje znak inteligentnog života, ali možda naprednije civilizacije od naše imaju sopstvene SETI programe, koji će zagađenje smatrati znakom neinteligentnog života, pošto nije pametno zagađivati sopstveni vazduh.", objašnjava vodeći autor istraživanja Henri Lin.

Hlorfluorugljenici (CFCs) su široko korišćeni kao rashladna sredstva, rastvarači i aerosolna goriva, međutim postepeno su povučena iz redovne upotrebe nakon Protokola iz Montreala 1987. godine, zbog svojih svojstava koja štete ozonu. Možda će JWST, čije je poletanje zakazano za 2018. godinu, uočiti dva tipa CFCs udaljena na hiljade svetlosnih godina, pretpostavljajući da je atmosferska koncentracija ovih zagađivača deset puta veća nego na Zemlji.

"Ljudi često o vanzemaljcima misle kao o 'malim zelenim bićima', ali oni koji budu detektovani ovim metodom ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu nazvani 'zelenim', jer su ekološki neprijateljski.", našalio se Leb.

Pored potrebe za neverovatno velikom koncentracijom CFCs kako bi se primetilo zagađenje, spoljne planete će morati da orbitiraju oko belih patuljaka. Beli patuljci se javljaku kada zvezda umire, a nije dovoljno masivna da postane neutronska. Na sreću, 97 odsto zvezda Mlečnog puta se uklapa u ovu računicu. Nažalost, pre nego što zvezda postane beli patuljak, ona postane crveni džin koji se naduje i koji može veoma lako da zapali planetinu atmosferu.

Međutim, pretpostavljajući da astronomi nađu belog patuljka sa nastanjivom planetom koja je preživela fazu crvenog džina i da je veoma zagađena, mogli bismo veoma lako da identifikujemo da li je planeta puna inteligentnog vanzemaljskog života.

"Pošto se zagađivači ne uklanjaju iz atmosfere istim tempom, mogli bismo da pretpostavimo da li su vanzemaljci dovoljno mudri da čiste za sobom. Ili po mračnijem scenariju, to bi nam bio znak upozorenja na opasnost od onih koji ne čuvaju svoju planetu.", kaže Leb.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka