Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 22. jul: Zemljani otkrili tajne Venere

Sovjetska kosmička sonda "Venera 8" prva se meko spustila na površinu Venere, sa koje je, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Venera 8 lansirana je 27. marta 1972. godine i bila namenjena za istraživanje atmosfere Venere i spuštanje na planetu. Instrumenti su merili temperaturu, pritisak, osvetljenje, visinu, sastav gasova i njihov spektar. Deo koji se nije spuštao na planetu je imao i detektor kosmičkih zraka, sunčevog vetra i ultraljubičasti spektrometar.

Odsek za spuštanje je ušao u atmosferu Venere 22. jula 1972. godine. Brzina je smanjena od oko 42000 km/č do oko 900 km/č sa aerodinamičkim kočenjem. Padobran obima 2.5 metra je otvoren na visini od 60 km, i sistem za hlađenje je korišćen da održi unutrašnju temperaturu niskom.

Nagli pad osvetljenja je detekovan na visinama 35-30 km, a ispod 10 km brzina vetra je bila samo oko 1 m/s. Venera-8 se prizemljila oko 9:32 po univerzalnom vremenu, na 10 stepeni južno, 335 stepeni zapadno.

Povezane vesti

Podaci su potvrdili ranija merenja Venere-7. Temperatura na površini je izmerena kao 470 °C, a pritisak 90 atmosfera. Osvetljenje je izmereno kao slično onom na Zemlji pri oblačnom danu, a vidljivost 1 km.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka