Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogroman "okean" pronađen na putu ka Zemljinom jezgru

Rezervoar vode tri puta veći od svih okeana otkriven je duboko ispod Zemljine površine. Otkriće bi moglo da objasni odakle potiču mora na Zemlji.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Vode je sakrivena unutar plavog kamena zvanog ringvudit, koji leži 700 kilometara pod zemljom u mantlu, sloju vrućih stena između Zemljine površine i njenog jezgra.

Ogromna veličina rezervoara baca novo svetlo na nastanak Zemljinih voda. Neki geolozi veruju da su vodu donele komete kako su padale na našu planetu, ali ovo novo otkriće podržava drugu ideju da su okeani vremenom iscureli iz unutrašnjosti prvobitne Zemlje.

"To je dobar dokaz da su Zemljine vode došle iznutra.", rekao je Stiven Jakobsen sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu. Skrivena voda bi takođe mogla da služi kao amortizer za okeane na površini, objašnjavajući zašto su oni ostali nepromenjeni po pitanju veličine milionima godina.

Jakobesnov tim je koristio 2000 seizmometara kako bi proučio seizmičke talase nastale usled više od 500 zemljotresa. Ovi talasi se kreću kroz Zemljinu unutrašnjost, uključujući jezgro i mogu biti detektovani na površini. "Oni čine da Zemlja danima zvoni poput zvona.", rekao je Jakobsen.

Mereći brzinu talasa na različitim dubinama, tim je mogao da otkrije kroz koje tipove stena talasi prolaze. Sloj vode je otkriven zbog toga što su se talasi usporili, zato što im duže treba da prođu kroz vlažne, nego suve stene.

Jakobsenovo otkriće podržava nedavno istraživanje Grejema Pirsona sa Univerziteta u Alberti. Pirson je proučavao dijamant iz tranzicione zone koji je na površinu izbacio vulkan i otkrio da sadrži vodonosni ringvudit, prvi snažni dokaz da postoji mnogo vode u tranzicionoj zoni.

"Od našeg prvobitnog izveštaja o hidronosnom ringvuditu, otkrili smo drugi ringvuditski kristal, koji takođe nosi vodu, što naš dokaz čini još jačim.", kaže Pirson.

Do sada, Jakobsen jedino ima dokaz da vodeni kamen leži ispod Sjedinjenih Američkih Država, tako da ima želju da otkrije da li okružuje celu planetu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka