Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje Svemira

Kako svemir utiče na ljudsko srce?

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Bestežinsko stanje u svemiru, odnosno odsutvo gravitacije, olakšava posao astronautima, odnosno njihovi mišići ne rade kolko i na Zemlji. Međutim, tokom dužih misija događa se da mišići atrofiraju, što izaziva problem za astronaute ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Kako bi to saznali, 12 astronauta snimilo je svoje srce ultrazvukom pre, za vreme i nakon misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Snimci su pokazali da se u bestežinskom stanju ljudska srca deformišu i postaju zaobljena. Kad su se astronauti vratili na Zemlju, njihova srca su se proširila i vratila u normalan oblik. Ovi podaci predstavljeni su na godišnjem naučnom skupu na American College of Cardiology.

Saznanja o tome kako bestežinsko stanje menja srce astronauta može pomoći organizatorima različitih misija da spreče štetne posledice dugih svemirskih misija na njihov kardiovaskularni sistem.

Astronauti već sada uoči misija rade posebne vežbe za razgibavanje mišića, a razvijanje sličnih vežbi za njihova srca moglo bi im pomoći u održavanju ovog mišića u formi.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka