Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se spava u svemirskoj stanici?

Da li ste se ikada zapitali kako astronauti spavaju tokom svog boravka u svemirskoj stanici?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kao što vam je već poznato u svemiru ne postoji gore ili dole, a nema ni gravitacije. Kako bi izbegli plutanje i udaranje o razne stvari tokom spavanja, astronauti pričvršćavaju svoje specijalno dizajnirane vreće za spavanje za zid ili pod.

Posada šatla izbegava spavanje u kokpitu, jer toplota i sunčeva svetlost koja ulaze kroz prozor može da remeti san astronauta koji nema masku. Ponekad san može biti ometen usled prevelikog uzbuđenja (same činjenice da se nalazite u svemiru) ili mučnine usled kretanja u svemiru. Spavanje u prostorima sa više astronauta takođe može da bude problem pošto članovi posade vrlo lako mogu da čuju jedni druge.

NASA je sama otrkila da su uobičajeni lekovi protiv nesanice i insomnie, pilule za spavanje i lekovi protiv bolova. Unutrašnji časovnik kontroliše cirkadijalni ritam koji proizvode cikluse koji traju 24,2 časa. Časovnik se sam namešta svako jutro samim izlaganjem organizma svetlosti. U svemirskoj stanici dan i noć se menjaju svakih 45 minuta. Kako bi izbegli sunčeve zrake, koji itekako mogu da smetaju, astronauti pokrivaju prozire i nose maske za spavanje, a za izolovanje od stalne buke koju prave filteri za fazduh i ostala oprema koriste se čepići za uši.

Nije dovoljno samo vezati se za zid, već je neophodno da se i ruke drže ukršteno jer vrlo lako mogu da se podignu i "lebde" iznad njih.

Prema treneru astronauta, Robertu Frostu, ventilacija takođe mora da bude na visini zadatka jer "ugljen dioksid koji astronauti izdahnu, ne nestaje kao na Zemlji, već stoji mirno ispred njihovih usta i čeka da ga astronaut ponovo udahne.", zaključuje frost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka