Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova kosmička misterija: Poravnanje bipolarnih maglina

Astronomi su otkrili misteriozno ponašanje među jednima od najlepšim objektima u našoj galaksiji…

  Izvor: Foto: ESA/Hubble & NASA

Nove fotografije centralnog dela Mlečnog puta otkrivaju piktoreskne oblake gasa zaostale posle smrti zvezde, koji podsećaju na krila leptira. U pitanju su bipolarne planetarne magline, za koje se sada ispostavilo se, iz nepoznatog razloga, ravnaju na isti način.

Planetarne magline nastaju tokom poslednje faze u životu zvezde, kada ona ostane bez goriva. Ponekad, mlazevi gasa koji se kreće velikom brzinom iz srca umiruće zvezde, formiraju mehure gasa koji se širi u simetričnom obliku peščanog sata. Ovaj tip stelarnih ostataka često se naziva maglina leptir.

Koristeći svemirski teleskop Habl, kao teleskop iz Evropske južne opservatorije, istraživači su analizirali više od stotinu planetarnih maglina u centralnom regionu Mlečnog puta i otkrili da su gotovo sve bipolarne magline poravnate jedna sa drugom.

„Ovo je zaista iznenađujuće otkriće, a ako se ispostavi da je tačno, onda i veoma važno“, kaže koautor studije Brajan Riz, astronom sa Univerziteta u Mančesteru.

„Mnogi od ovih kosmičkih leptirova izgleda imaju osu simetrije koja prolazi kroz istu ravan naše galaksije“, dodao je on.

Za Riza i njegov tim, naročito je zanimljivo sledeće: da bi sve ove magline mogle da se poravnaju na način koji je zabeležen – uprkos brojnim individualnim razlikama – njihovi zvezdani preci bi svi morali da rotiraju normalno na oblake gasa i prašine od kojih su nastali.

„Poravnanje bipolarnih maglina koje smo uočili otkrivaju neke bizarne stvari o zvezdama“, objašnjava Riz.

Jedna hipoteza o ovom iznenađujućem poravnanju bi mogla da bude direktno vezana za poreklo jakog magnetnog polja koje se emituje iz centra Mlečnog puta. Vrlo malo se zna o tome kako je ovo polje nastalo i menjalo se tokom vremena. Zato, ovaj neobični red planetarnih maglina može da pomogne da se razjasne neki od još nepoznatih detalja naše galaktičke istorije.

Izvor: National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka