Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastalo zlato?

Do sada, astronomi su verovali da zlato na Zemlji, ali i čitavom univerzumu potiče od drevne supernove. Ipak, novi dokazi upućuju na daleko dramatičniji nastanak ovog plemenitog metala…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Kataklizmički sudar dve neutronske zvezde zapravo bi mogao biti uzrok stvaranja zlata. Sudar je uzrokovao kratke, ali intenzivne izbačaje gama zraka, pri čemu je nastao i oblak „otpadnog materijala“, ispunjen složenim koktelom teških elementa, među kojima je bilo i zlata – i to u velikim količinama.

Koristeći Nasin Svift satelit koji traga za gama zracima, astronomi su detektovali upravo jednu takvu eksploziju koja se dogodila u udaljenom delu svemira. Nazvana GRB 130603B, eksplozija je bila izuzetno intenzivna, a locirana je na 3,9 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. Tim istraživača je procenio da materijal koji je tada nastao (a koji uključuje i zlato) iznosi jednu stotinu mase Sunca, a izbačen je u svemir posle praska gama zraka.

Edo Berger, vođa istraživanja i astrofizičar na Harvard-Smitsonijan centru za astrofiziku, i njegov tim, pratili su infracrveni sjaj koji je nastao posle eksplozije i trajalo danima pre nego što je nestalo sa vidika. Takav sjaj mogu da proizvedu samo radioaktivni teški elementi kojih ima mnogo u neutronskim zvezdama, pa je tim zaključio da su izbačaji gama zraka proizvod sudara dve neutronske zvezde.

S obzirom da se od Velikog praska, odnosno u poslednjih 14 milijardi godina, dogodilo mnogo takvih sudara, Berger i njegov tim pretpostavljaju su upravo sudari neutronskih zvezda primarni faktor za nastanak zlata u kosmosu.

„Procenili smo da je količina zlata proizvedena i izbačena tokom sudara dve neutronske zvezde, verovatno jednaka masi deset Meseca, što je prilično mnogo“, rekao je Berger u saopštenju.

Na današnjem tržištu, ta količina zlata vredela bi 10 oktiliona dolara  - što je brojka sa 28 nula, dodao je Berger.

Za razliku od supernove, koja može da proizvede lakše elemente poput ugljenika i gvožđa, eksplozije gama zraka su najdramatičniji događaji u univerzumu i dovoljno su snažni da proizvedu plemenite metale.

„Da parafraziram Karla Sagana: Mi smo svi napravljeni od zvezda, a naš nakit je napravljen od sudara dve zvezde“, kaže Berger.

Ova studija o nastanku o zlata čeka na odobrenje za objavu u časopisu The Astrophysical Journal Letters, a dostupna je online.

Izvor: newswatch.nationalgeographic.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka