Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oplovila je planetu sedam puta sa svojim mužem Irvingom: Uzbudljiv život Elekte Eksi Džonson inspiracija je za sve mlade

Elekta Eksi Džonson je preplovila razdaljinu jednaku dvostrukoj razdaljini između Zemlje i Meseca.

 Elekta Džonston sa mužem Irvingom za kormilom broda Izvor: Pinterest/Betsey Crosby Thompson

"Verujem da nema mnogo majki koje su u ovakvoj prilici!", izjavila je Eksi. Pekla je meso kita ulješure kojeg je harpunom ulovio njen 18-godišnji sin Artur. Krstarili smo između Galapagoskih ostrva već šesti put u poslednjih dvadeset godina plovidbe oko sveta na jedrenjaku "Jenki".

Možda će vas zanimati i:

Taj trenutak, uvršten u nacrt teksta koji su Elekta, ili Eksi, i Irving zajedno napisali za National Geographic 1959. godine, bio je deo uobičajenog dana ove pomorske porodice. Pre nego što su zauvek skupili jedra, već su sedam puta oplovili svet na dva broda po imenu "Jenki".

U plovidbama oko planete imali su rutinu: plove oko sveta 18 meseci, zatim 18 meseci provode u Sjedinjenim Državama. Ostala putovanja odvela su ih na Baltik, niz tok Nila i kroz kanale u Evropi, gde je Eksi koristila nekoliko jezika koje je govorila. Čak su učestvovali i u potrazi za nestalom avijatičarkom Amelijom Erhart na jugu Pacifika. Ovi supružnici zajedno su napisali devet reportaža i brojne knjige, a tokom više od 40 godina provedenih na moru snimili su tri filma za National Geographic.

Irving je preminuo 1991. godine, a kada je Eksi umrla 2004. godine u 95. godini, već je preplovila razdaljinu jednaku dvostrukoj razdaljini između Zemlje i Meseca. Njihova zaostavština živi u Los Anđelesu, gde deca uče o timskom radu i rešavanju praktičnih problema na dva jedrenjaka koji se zovu "Irving Džonson" i "Eksi Džonson".

Tekst je prvobitno objavljen u časopisu National Geographic na srpskom jeziku u martu 2020. godine u okviru serijala ŽENE: VEK PROMENA.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka