Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 zanimljivih činjenica o životu ekscentričnog naučnika, bez kog moderna nauka ne bi bila ista

Isak Njutn se danas smatra jednim od najvažnijih naučnika u istoriji, a njegova "Principia" iz 1687. godine kapitalnim delom nauke.

 Ser Isak Njutn Izvor: Profimedia

Gotovo da nema osobe na svetu koja ne zna anegdotu o Njutnu i jabuci koja mu je pala na glavu dok je sedeo u voćnjaku. Iako mnogi biografi koji su se bavili izučavanjem života slavnog naučnika ni danas ne mogu da sa sigurnošću potvrde da li je ona istinita, postoje mnoge druge zanimljive činjenice iz njegovog života za koje se pouzdano može tvrditi da su se zaista i dogodile. Ovo su neke od njih: 

Možda će vas interesovati i:

1. Isak Njutn je dobio ime po ocu koji je umro nekoliko meseci pre Isakovog rođenja.

2. Majka mu se ubrzo preudala za čoveka po imenu Barnabas Smit, par je dobio troje dece. Međutim kako se Njutnu nije svideo majčin izabranik, on je ostao da živi sa svojom bakom. Nije imao srećno detinjstvo, a to se kasnije odrazilo na njegovu ličnost. Bio je nesiguran i emotivno nestabilan, a čitavog života je osećao ozlojeđenost prema majci.

3. Njutna su maltretirali skoro svaki dan u školi. Poslat je u kraljevu školu na osnovno obrazovanje u Grantamu. Bio je vrlo stidljiv i tih zbog čega su ga školski drugovi maltretirali. Jednog dana maltretiranje je eskaliralo i on je šutnuo jednog od nasilnika u stomak.

4. Otkrio je Infinitezimalni račun i gravitaciju tokom bubonske kuge 1665. Primljen je na Univerzitet Kembridž gde je dobio četvorogodišnju stipendiju. U periodu bubonske kuge Univerzitet je bio zatvoren, kasnije se ispostavilo da su te godine bile najproduktivnije godine Njutnovog života.

5. Njutn je bio poslanik u parlamentu koji je predstavljao Univerzitet Kembridž 1689. godine. U tom periodu Njutn nije mnogo doprineo parlamentu. Navodno je većinu vremena ćutao tokom skupštinih okupljanja.

6. Njutn je dosta verovao u posmatranja, a ne u čitanje. Iako je Isak Njutn bio strastveni čitalac i provodio sate učeći u svojoj sobi, verovao je da se istinska učenja i otkrića dešavaju posmatranjima. Jednom prilikom se desio incident kada je pokušao da ubode oko iglom kako bi video šta se dešava sa njegovim vidom.

7. Njutn je bio lud za alhemijom. Bio je fasciniran idejom o Kamenu mudrosti i sproveo je nekoliko nedokumentovanih eksperimenata da bi napravio jedan. Inače Kamen mudrosti je mitska supstanca koja navodno ima moć da bilo koji običan metal pretvori u zlato i od koje se može napraviti eliksir života koji bi omogućio korisniku da se podmladi, odlažući smrt, po nekim izvorima i postižući besmrtnost.

8. Iako genije, Njutn nije bio dobar učitelj. Uprkos svojim ogromnim naučnim dostignućima, Njutn nije bio mnogo zainteresovan za podučavanje i deljenje svojih ideja ili objašnjavanje svojih otkrića drugim ljudima. Dok je radio kao profesor na Kembridžu, na njegovim predavanjima jedva da je bilo ko prisustvovao.

9. Nikada se nije ženio niti provodio vreme sa bilo kim. Njutn je ceo svoj život posvetio ljubavi prema nauci i radosti otkrića. Postoje priče da je neko vreme bio oženjen, ali za te tvrdnje ne postoje relevantni dokazi.

10. Njutn verovatno nikada ne bi objavio svoja dela o gravitaciji i kretanju da nije bilo Edmunda Haleja. Jedan od njegovih najuspešnijih doprinosa klasičnoj mehanici, skupljao bi prašinu u jednoj od svojih soba da ga Edmund Halej nije ubedio da objavi ta dela. Njutn je bio suviše uzdržan u tom pogledu.

Autor: Čedomir Stanković / Astronomski magazin

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka