Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozna mumija: Moderna tehnologija je konačno otkrila uzrok smrti faraona

Mumija faraona otkrivena 1881. godine do nedavno je bila predmet rasprava naučnika, jer nisu mogli da utvrde tačan uzrok njegove smrti. Moderna tehnologija je konačno razrešila misteriju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Moderna tehnologija razrešila je misterioznu smrt faraona Sekenenrea Taoa Drugog, koji je sredinom XVI veka pre nove ere kratko vladao južnim Egiptom. U periodu od 1560. do 1555. godine pre nove ere, za vreme njegove vladavine, srednji i gornji Egipat su bili pod palestinskom dinastijom Hiksos, kako navodiSputnik Srbija.

Mumificirani ostaci faraona, prvobitno otkriveni 1881. godine u okviru nekropole u ​​Tebi, izgledali su kao da na njima nema nikakvih rana, dok je na glavi faraona bilo naznaka teških povreda, ali tačan uzrok njegove smrti bio je predmet rasprave.

Povezane vesti

Povezane vesti

Naučnici su uzrok prvo pokušali da utvrde vizuelnim ispitivanjima, a kasnije i X-zracima, krajem 60-ih godina prošlog veka. Mumija je bila u dosta lošem stanju, što je sugerisalo da je balzamovanje izvršeno u brzini i ne u skladu sa kraljevskim protokolima mumifikacije.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji CT skeniranja ostataka faraona, uočene su ranije neotkrivene lezije, a naučnici su sada utvrdili da su faraonu ruke bile vezane na leđima. Otkriveno je da je on ceremonijalno pogubljen nakon što je zarobljen tokom bitke sa palestinskom dinastijom Hiksos.

"To sugeriše da je Sekenenre zaista bio na prvoj liniji fronta sa svojim vojnicima, rizikujući svoj život da bi oslobodio Egipat", kaže paleoradiolog Sahar Salem sa egipatskog Univerziteta u Kairu.

Istraživači su takođe utvrdili da je faraona verovatno pogubilo nekoliko napadača, jer tragovi povreda na njegovom telu ukazuju da su nastale od pet različitih vrsta oružja.

"Tokom pogubljenja vezanog zatvorenika, moglo bi se pretpostaviti da postoji samo jedan napadač, moguće iz različitih uglova, ali ne različitim oružjem. Sekenenreova smrt je bila ceremonijalno pogubljenje", ocenjuje je Salem.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka