Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nepoznata utopljenica iz Sene postala "najljubljenija žena"?

Kako je lice utopljenice koje je plutalo Senom postalo jedno od najpopularnijih umetničkih dela?

 devojka-iz-reke-sene.jpeg Izvor: Profimedia/Shutterstock

Krajem 19. veka, telo jedne mlade žene pronađeno je kako pluta Senom. Koliko god tragičan ovaj slučaj bio, u onovremenom Parizu nije bio neobičan - mnogi su izlaz iz bede, bolesti ili neke lične nesreće tražili u skoku sa nekog od mostova i i ova nesrećna žena bi ubrzo zauvek bila zaboravljena... tj. da njeno lice i danas, čitav vek kasnije, hiljade ljudi ne gleda svakodnevno!

Povezane vesti

Povezane vesti

Priča kaže da je patolog, kada je negde tokom 1880-ih godina video telo žene utopljene u Seni, bio toliko očaran njenom lepotom da je naručio da se napravi posmrtna maska, pišeIstorijski zabavnik.

A onda je ona postala jedna od najpopularnijih umetničkih dela na svetu!

Nepoznata žena iz Sene

Patolog iz pariske mrtvačnice je prvi model lica nepoznate utopljenice pokazao svojim prijateljima. U isto vreme, modelar koji je napravio masku postavio ju je ispred svoje radionice i, na opšte čuđenje, ubrzo su Parižani počeli da naručuju replike.

Napravljeno je nekoliko kopija maske, a do 1900. reprodukcije "Nepoznate žene iz Sene" postale su modni detalj u domovima širom Evrope. Njeno lice postalo je inspiracija za umetnike, pisce i pesnike poput Nabokova, Rilkea, Kamija i Anais Nin, a dame su sve više oponašale njen izgled i izraz lica.

Ipak, koliko god popularna bila, "nepoznata dama iz Sene" verovatno bi vremenom pala u zaborav da nije bilo jednog drugog slučaja koji je zauvek osigurao njeno mesto u istoriji.

Kako je nepoznata žena iz Sene postala Eni?

Kako je Izvesni lutkar Asmund Lerdal je 1955. godine spasao život svog sina tako što mu je, nakon davljenja, udahnuo vazduh u pluća upumpavajući ga "usta na usta". Nekoliko godina kasnije lutkar je dobio narudžbinu na napravi pomagalo za vežbanje tehnike kardiopulmonalne reanimacije koja je tek bila u povoju.

Lerdal je izradio lutku a, želeći da izgleda manje strašno, zaključio je da je najbolje da ima žensko lice. Tada se setio maske sa zida u kući svojih roditelja. Radilo se o "nepoznatoj ženi iz Sene".

Upravo ovo lice se i danas koristi za modelovanje lica "spasite Eni" - lutke na kojoj se vežba prva pomoć širom sveta! U šali se govori da je reč o "najljubljenijem licu" koje je ikada postojalo.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka