Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednji obrok drevnog Egipćanina: Otkrivena mumija s netaknutim probavnim traktom

Arheološko otkriće omogućio je naučnicima da utvrde šta su Egipćani jeli oko 3500-4000. Pre nove ere.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Za razliku od tipičnog egipatskog običaja, da se pre mumificiranja preminulom izvade organi i smeste u posebne posude, naučnici su pronašli nesvakidašnje mumificirane ostatke stare oko 6000 godina s netaknutim probavnim sistemom. To je omogućilo istraživačima da steknu potpuniju sliku o tome kakav je bio poslednji obrok osobe čiji su ostaci pronađeni, piše National Geographic Rusija

Obrok se sastojao od ječmene supe, zelenog luka i tilapije.

Nilska tilapija (Oreochromis niloticus) bila je jedna od glavnih namirnica starih Egipćana. Ribe koje su lovili mrežama ili kopljima u reci Nil ostavili su trag i u drevnoj egipatskoj umetnosti i religiji, a takođe su postale jedna od prvih poznatih vrsta koja se posebno uzgaja u zatvorenim vodama.

 poslednji_obrok_drevnog_egipcanina2_397463337.jpeg Izvor: Wikimedia Commons

Drevni Egipćani čak su imali i svoj hijeroglif koji je označavao tilapiju. Slike riba nalaze se u grobnicama i na drevnim posudama. Egipćani su verovali da je tilapija vodilja čamca boga sunca Ra. U njihovoj mašti plutala je nebom upozoravajući na približavanje zmije Apophis. Takođe je bila povezana s ponovnim rađanjem i obnovom, zbog čega se njena slika ponekad nalazi u grobnicama.

Štaviše, tilapija je povezana s Hathor, boginjom ljubavi i žena i simbolom plodnosti. Ljudi su nosili amajlije u obliku ribe kako bi povećali svoju plodnost.

Ova neobična povezanost može se objasniti ponašanjem tilapije. Mladunci ove ribe plivaju u majčina usta radi zaštite ubrzo nakon što se izlegnu ili kada se približi opasnost. Možda su Egipćani to ponašanje pogrešno protumačili kao čudesan fenomen rođenja. 

Ječam, drugi glavni sastojak koji se našao na meniju drevnog stanovnika Egipta, bio je ključna kultura drevnih Egipćana i jedno od prvih uzgajanih žitarica na svetu. U Starom Egiptu se koristilo i za proizvodnju hleba i piva. Drevni Egipćani bili su jedna od prvih civilizacija koja je pravila pivo a konzumirali su ga svi društveni slojevi.

Arheolozi primećuju da su drevni Egipćani pripremali varivo od tilapije od cele ribe bez uklanjanja kostiju, peraja, ljuskica ili iznutrica.

Možda će vas zanimati i:

VRATITE SE NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka