Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doprinos genija kartografiji: Da Vinčijev plan grada Imole

Leonardo da Vinči transformisao je mapiranje iz umetnosti u nauku.

  Izvor: Foto: Profimedia

Primenjujući matematičke proračune i merenje, Leonardo je kreirao prelepu i praktičnu mapu Imole - dovoljno tačnu da se i danas pomoću nje možete kretati ovim gradom.

Početkom 16. veka, nakon dve decenije rada za milanskog vojvodu Ludovika Sforcu, Leonardo da Vinči se vratio se u Firencu. Imao je skoro 50 godina, i već je bio poznat po svojim naučnim i umetničkim dostignućima, uključujući inovativni dizajn katapulta oko 1485. godine i fresku Poslednja večera (1495–98).

Čezare Bordžija, ambiciozni sin pape Aleksandra VI, postao je Leonardov mecena 1502. godine, a jedno od prvih zaduženja za Leonarda bilo je stvaranje mape grada Imole, u blizini Bolonje, grada koji je zauzeo 1499. godine.

Povezane vesti

Osvajanje ovog grada bilo je ključno za ovog harizmatičnog i mladog zapovednika, a njegovo kontrolisanje zahtevalo je razumevanje njegove geografije. 

U 16. veku, mape gradova obično su bile simbolične sa uveličanim verskim građevinama. Leonardov plan Imole radikalno je promenio tu praksu, sa ciljem da napravi praktičan prikaz grada sa stvarnom situacijom na terenu. Leonardo je primenio tehniku mapiranja koju je razvio firentinski humanista Leon Batista Alberti, koji je prvi mape crtao u polarnom koordinatnom sistemu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Plan Imole, Foto: Profimedia

Leonardo je pošao od Albertijeve tehnike, ali ju je prilagodio tako da uhvati tačnije udaljenosti i proporcije.

Na sredini rešetke ucrtao je gradsku pijacu, a od nje osam glavnih pravaca. Istoričari veruju da je Leonarno podatke prikupljao na terenu, polazeći od svoje centralne tačke, pijace, a zatim pomoću kompasa i odometra merio rastojanja i dužine ulica.

Mapu je upotpunio pomoću geometrije, i tako stvorio prvu mapu koja je predstavljala, od gore gledano, "spljošteni" grad sa tačnim podacima.

Ovakve mape koriste se i danas, a pomoću Leonardovog plana Imole, istoričari tvrde, i danas, gotovo pet vekova kasnije, mogli biste da se krećete kroz grad.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka