Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi znamo za Stevana Mokranjca, a znate li za šta je zaslužan njegov sin Momčilo?

120 godina od rođenja prvog srpskog toksikologa koji je iza sebe ostavio školu mladih naučnika u ovoj oblasti obeležava se izložbom „Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog”. Bogato porodično kulturno nasleđe i doprinos ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Momčilo St. Mokranjac, pseudonim Aga, rođen je 28. aprila 1899. u Beogradu, a umro 16. septembra 1967. godine. Sin je čuvenog srpskog kompozitora Stevana Mokranjca i Marije Predić (bratanice Uroša Predića). Bio je hemičar i prvi profesor Toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegova najveća zasluga ogleda se u utemeljenju obrazovanja u oblasti toksikologije, ne samo u Srbiji već i tadašnjoj jugoslovenskoj državi. 

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Kao sedamnaestogodišnjak se sa vojskom povlačio pred ratom, da bi prešao u Francusku, gde je i položio veliku maturu 1917. godine. Potom je upisao Faculté des Sciences u Parizu, a diplomirao je 1920. godine. Doktorsku disertaciju je radio u Pasterovom institutu, u laboratoriji za biološku hemiju kod čuvenog profesora Gabriela Bertranda, „oca“ mikroelemenata. Njegovu karijeru obeležile su sledeća zanimanja: Hemičar u tadašnjoj državnoj hemijskoj laboratoriji (na toksikološkom odeljenju), a nakon specijalizacije u Parizu 1925. godine, ponovo je u Beogradu, gde je izabran za šefa Hemijske laboratorije Beogradske opštine 1931. godine. Četiri godine kasnije postaje šef laboratorije za ispitivanje plemenitih metala Narodne banke. 1946. godine nakon perioda okupacije, postao je vanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, na predmetu Toksikološka hemija, a od 1951. godine redovni profesor. Od osnivanja Instituta za toksikološku hemiju bio je na poziciji njegovog upravnika, i tu je ostao do svog penzionisanja. U periodu 1949-1952 bio je prodekan i dekan Farmaceutskog fakulteta, a na Medicinskoj velikoj školi bio je prorektor. Iza sebe je ostavio „školu toksikologa”  i prvi udžbenik iz toksikološke hemije na srpskom jeziku.

Objavio je preko 60 originalnih naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima. Kako je doktorirao na problematici kobalta i nikla, mikroelementi su postali predmet njegovog daljeg naučnog rada.

Embedded Comments: KMBT_C253 Q76
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia commons

Povodom 120 godina od rođenja profesora Momčila St. Mokranjca otvara se izložba „Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog”, u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Muzeja Krajine iz Negotina i SANU. Ideja izložbe je da se široj i naučnoj javnosti predstavi njegov doprinos i zasluge u radu hemijskih laboratorija, osnivanju Instituta za toksikološku hemiju, nastavi i obrazovanju farmaceuta, saradnji između fakulteta i farmaceutskih udruženja, kao i bogat istraživački opus, koji je nagrađen značajnim priznanjima (dopisnim članstvom u Pariskoj akademiji farmacije i Lavoazijeovom medaljom), uz sve druge aktivnosti koje je Momčilo St. Mokranjac obavljao tokom radnog veka. Porodično ime Mokranjac vezuje se za dva oca: Oca srpske muzike i oca srpske i jugoslovenske toksikologije. 

Pogledajte iMuzej Vuka i Dositeja - važan podsetnik na temelje srpske pismenosti

Postavka izložbe podrazumeva arhivsku građu, dokumenta i predmete koji oslikavaju život i rad priznatog naučnika, profesora i velikana farmacije. Namenjena je široj i naučnoj javnosti koja će ovom prilikom moći detaljnije da se upozna sa životom i delom sina renomiranog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Autorke izložbe su vanredna profesorka Farmaceutskog fakulteta u Beogradu - Danijela Đukić Ćosić, specijalista farmacije i kustos Muzeja istorije farmacije - Jelena Manojlović, kustos Muzeja Krajine iz Negotina. Izložbu će otvoriti Hor Dečijeg kulturnog centra Beograda, pod upravom Nevene Ivanović.

Software:Adobe Photoshop CS4 Windows Created: 2019:03:12 10:04:43
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia commons

Izložba je deo ciklusa „Velikani u farmacijii biće otvorena u utorak, 16. aprila 2019. godine, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, Beograd. Ciklusom „Velikani u farmaciji”, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu počinje obeležavanje značajnog jubileja - 80 godina studija farmacije, povodom koga će do kraja 2019. godine biti upriličeni bogati sadržaji. Izložba će biti otvorena do 4. maja 2019. godine, a u toku njenog trajanja predviđeni su prateći programi i stručna vođenja, o kojima će javnost naknadno biti informisana na sajtu SANU i Farmaceutskog fakulteta.

Saznajte i Ko je bio Milutin Milanković, jedan od najuticajnijih srpskih naučnika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka