Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poražavajuća činjenica: Svaka 20. Nobelova nagrada ide ženi, ove godine nijedna

Statistika Nobelovih nagrada pokazuje da je tek svaki dvadeseti "Nobel" uručen ženi. A na dodeli nagrada 10. decembra, drugu godinu zaredom, neće biti nijedne.

 Izvor: Foto: AP/Fernando Vergara

Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i ekonomiju uručuju se u Švedskoj, a ona za mir u Norveškoj, dema zemljama koje se inače ponose svojom pionirskom ulogom u promovisanju rodne ravnopravnosti.

Broj dobitnica Nobela statistički je porastao poslednjih decenija, što i nije naročito postignuće s obzirom na to da su u prvih dvadeset godina postojanja nagrade, od 1901. do 1920, svega četiri bile dodeljene ženama. Ukupno je samo 48 žena među 896 pojedinačnih dobitnika, ili pet posto.

Statistika varira po kategorijama, a područja gde se beleži najveća mizoginija su ekonomija, fizika i hemija.

Elinor Ostrom je prva i jedina žena koja je dosad dobila Nobela za ekonomiju, za fiziku su ih dobile dve, a za hemiju četiri. Paradoksalno, jedina žena koja je dvaput ovenčana Nobelom, Marija Kiri, nagrađena je upravo za fiziku 1903. i hemiju 1911. godine.

Najviše žena dobilo je Nobela za mir, njih 16.

Pogledajte i 10 najvažnijih otkrića koja nisu dobila Nobelovu nagradu

"Razočarani smo što nema više dobitnica", priznaje Goran Hanson, stalni sekretar Švedske akademije znanosti koja bira laureate iz fizike, hemije i ekonomije. Ali naglašava da razlog za to nije nikakav muški šovinizam.

Razlog zašto su žene tako slabo zastupljene u naučnim poljima, kaže Hanson, treba tražiti u tome što su ženama vrata naučnih laboratorija predugo bila zatvorena.

An L'Uije, članica švedske akademije, slaže se s Hansonom i dodaje da je od ono malo žena koje su se probile do laboratorija, još manje stiglo do vodećih pozicija.

"To je potpuno očigledno, posebno u prirodnim naukama, a nešto manje u društvenim", kaže ona.

Četrnaest je dobitnica Nobela na polju književnosti ili 12,3 posto. Tu se međutim trend rapidno popravlja, od 2007. godine na ovamo više od trećine dobitnika su žene.

"Stvari se kreću u pravom smeru. To ne znači da statistika ne može biti bolja. Može i biće", kazala je Sara Danijus, stalna sekretarka Švedske akademije, koja je odgovorna za Nobelovu nagradu za književnost.

Podaci su najbolji u području nagrade za mir, iako daleko od pariteta. Ukupno su 15 posto nagrađenih žene, ali ih je bilo šest u zadnjih 15 godina.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka