Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 inovacija koje su promenile svet

Predstavljamo vam 10 istorijskih postignuća – pronalazaka i inovacija koji su unapredili život čovečanstva.

  Izvor: Foto: Profimedia

Objavljeno u rubrici Kompas u NG Srbija u junu 2017. godine

Tomas Edison je voleo da istakne da nikada nije pretrpeo neuspeh. Svaki put je postizao uspeh nekim pronalaskom koji je menjao svet. Ostalo vreme je trošio na ispitivanja hiljada drugih stvari koje su imale samo jedan nedostatak – to što nikada neće proraditi.

To je ona vrsta duha i upornosti koja vodi progresu, kaže Karla Hejden, upravnica američke Kongresne biblioteke. U ovoj biblioteci čuvaju se arhive koje sadrže mnoge američke legate i građevinske planove, tako da je National Geographic zamolio Hejdenovu da napravi svoju listu deset najznačajnijih istorijskih postignuća – pronalazaka i inovacija koji su unapredili život čovečanstva.

Saznajte i 7 izuma koji su nastali zahvaljujući Nasinim istraživanjima

Rangiranje inovacija više je stvar umeća nego nauke. Da li može foto-aparat da se poredi sa avionom? Progres je istovremeno postepen i eksponencijalan; on se samonadograđuje. Štamparska presa je pomogla širenju pismenosti i deljenju ideja među misliocima i, samim tim, pronalasku novih stvari.

Savremeni pronalasci više imaju tendenciju poboljšanja nego promene: aplikacija koja bolje povezuje ljude, avioni koji lete dalje i brže. Ali još uvek ima prostora, svako malo, za dramatične inovacije poput, trodimenzionalne štampe sadržaja na internetu. „Biće još velikih skokova”, kaže Hejdenova. „Imamo zamah i ubrzanje koje, verujem, svi možemo da osetimo.”

10 najvećih inovacija:

1. štamparska presa

2. sijalica

3. avion

4. lični kompjuter

5. vakcina

6. automobil

7. sat

8. telefon

9. frižider

10. foto-aparat

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka