Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 zanimljivosti iz života Alberta Ajnštajna

Koja je bila Albertova najveća ljubav pored nauke? Koji filmski likovi su nastali po uzoru na Ajnštajna?

  Izvor: Elza i Albert Foto: Profimedia

Albert Ajnštajn se često navodi kao jedan od najuticajnijih naučnika XX veka, a njegov rad je pomogao astronomima u svemu od gravitacionih talasa do orbite Merkura.

Njegovu jednačinu E = mc 2 poznaju svi, pa čak i oni koji ne razumeju fiziku.

Doprineo je mnogo nauci i dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine.

1. Napustio srednju školu

Albert Ajnštajn je napustio srednju školu sa 15 godina. Iako je bio odličan u školi, nije voleo stil discipline profesora u minhenskoj gimnaziji. 

Kako je rekao jedan njegov član porodice, odlučio je da ode iz Minhena i sve je uradio da bi to i ostvario.

Povezane vesti

2. Pao je prijemni ispit za Institut politehnike u Švajcarskoj

Prvi put kad je konkurisao na Politehnički institut u Cirihu, nije uspeo da položi prijemni, pa je sačekao narednu godinu.

3.  Upoznao je Čarlija Čaplina

„Ono čemu se ja najviše divim kod tvoje umetnosti jeste tvoja univerzalnost. Ne kažeš ni reč, a ceo svet te razume“, rekao je Albert Ajnštajn Čarliju Čaplinu kad su se upoznali 1930-ih godina na šta mu je Čaplin odgovorio: „Istina. Ali tvoja slava je još veća. Ceo svet ti se divi, čak i kad ne razume ni reč onoga što kažeš.“

4. Zamalo da postane predsednik Izraela 1952. godine

Haim Vajcman je zamolio Alberta Ajnštajna da vodi mladu naciju Izraela. Iako je Ajnštajn odbio da bude predsednik, nastavio je da gaji simpatije prema ovoj zemlji.

5. Njegova deca

Imao je vanbračnu ćerku sa Milevom Marić. Njeno ime je bilo Lizert i bila je rođena jednu godinu pre nego što su se Mileva i on venčali. Veruje se da je umrla od šarlaha ili da je data na usvajanje.

Sa Milevom je imao i dva sina, od kojih je jednom Eduardu Ajnštajnu bila dijagnostikovana šizofrenija. I Ajnštajn i njegov drugi sin Hans su verovali da je lečenje pogoršalo Eduardovo stanje.

6. Naučni rad Alberta Ajnštajna

Najvažniji principi koje je on izumeo ili razvio su specijalna teorija relativnosti, teorija relativnosti, fitoelektrični efekat, objedinjena teorija polja. Predmet njegovog istraživanja su bile i kapilarne sile, kosmologija, gravitacioni talasi, stimulisana emisija zračenja.

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznati

Sto je interesantan ovaj Internet,toliko zanimljivih stvari mogu da naucim.Jeste da sasvim dogadjaji malo izmesani,ali meni je oho-hoj i stvarno mogu da naucim stvari koje ne bih mogao iz drugih...itd.Cestitam!

Najnovije

Priroda

Nauka