Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najvećih naučnica ikada: 8 činjenica o Mariji Kiri

Na današnji dan je rođena prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, prva osoba koja je ovu nagradu osvojila dva puta i to iz dve različite oblasti, prva žena profesor na Sorboni, žena koja je svoj život posvetila i dala nauci – ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Marija Kiri je otkrila dva nova hemijska elementa: radijum i polonijum. Ona je izvršila prvo istraživanje u lečenju tumora radijacijom i osnivač je Instituta Kiri, koji je važan centar za medicinska istraživanja. 

1. Rođena kao Marija Skodovska, Marija Kiri je bila peto dete roditelja učitelja

Zbog loše finansijske situacije u detinjstvu, radila je kao guvernanta u kući rođaka njenog oca. Tamo se zaljubila u Kazimježa Žoravskog i želela je da se uda za njega. Međutim, njegova porodica je odbila brak pozivajući se na loše finansijske uslove porodice.  

Na današnji dan, 7. novembar: Rođena Marija Kiri

2. Zbog nedostatka novca, povremeno bi se onesvestila od gladi

Marija se 1891. godine presela u Pariz i upisala Sorbonu kako bi nastavila svoje studije iz fizike, hemije i matemarike. Studirala je tokom dana, a uveče bi držala privatne časove.

Živela je siromašno, s malo novca i jela je obično hleb s maslacem i čaj, a povremeno bi se onesvestila od gladi. Godine 1893. je dobila diplomu iz fizike, a sledeće još jednu diplomu - iz matematike.

3. U potrazi za većim laboratorijskim prostorom upoznala je budućeg muža Pjera Kirija 

U srednjim 1890-im godinama počela je svoju naučnu karijeru i tražila je veću laboratoriju. Profesor Jozef Vierusz-Kovalski je Mariju upoznao sa Pjerom Kirijem, jer je mislio da Pjer ima više prostora. Iako nije imao veću laboratoriju, Pjer je našao Mariji prostor u kojem je mogla da počne sa svojim radom. Njihov zajednički interes za nauku je zbližio Mariju i Pjera i započelu su svoju romansu.

Saznajte i10 naučnica koje su obeležile istoriju

U julu 1895. godine su sklopili građanski brak. Marija je nosila tamnoplavu garderobu umesto venčanice koja će joj godinama kasnije služiti kao uniforma za laboratoriju.

4. Dokazala je da su atomi deljivi

Nakon što je francuski fizičar Anri Bekerel prvi otkrio čudan izvor energije iz uranijuma, Marija Kiri je odlučila da više istraži ovu temu. Tokom istraživanja, došla je do nekoliko naučnih otkrića.

Došla je do saznanja da aktivnost uranijuma zavisi jedino od kvantiteta prisutnog uranijuma i da radijacija zaista dolazi iz samog atoma, a ne iz interakcije molekula.Ovo je pobilo drevnu pretpostavku da je atom nedeljiv i dovelo do stvaranja atomske fizike.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka