Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovek koji je zauvek promenio nauku: 12 stvari po kojima ćemo pamtiti Luja Pastera

Francuski mikrobiolog i hemičar Luj Paster, pronalazač vakcine protiv besnila koji se smatra jednim od najistaknutijih osnivača medicinske mikrobiologije.

  Izvor: Foto: Profimedia

1.Luj Paster je najpoznatiji po izumu pasterizacije, koja se koristi u konzerviranju napitaka i hrane i pomaže smanjenju mikroorganizama koji mogu da izazovu oboljenje. Pasterizacija ne utiče na kvalitet i ukus namirnica, a danas je ovaj postupak rasprostranjen po čitavom svetu. 

2. Njegov rad je uključivao i proboj u polje hemije, a bio je i profesor hemije na Univerzitetu u Strazburu. Prvi je otkrio asimetriju kristala na primeru vinske kiseline. 

3. Paster je 1848. godine spoznao koncept levoruk i desnoruk otkrivši da skoro svaki živi organizam ima molekule u svom telu, koji se rotiraju u nekom od ovih pravaca.

Možda će vas zanimati i:

Naime, on je razdvojio levi i desni kristalni oblik kako bi formirao dve vrste kristala: u rastvoru je jedna forma rotirala svetlost na levo, a druga na desno.

4. Preživeo je težak moždani udar 1868. godine s posledicama parcijalne paralize, ali ga to nije sprečilo da nastavi s istraživanjima u narednim godinama.

5. Proučavao je imuni sistem i vakcinaciju kroz proučavanje pileće kolere i ostalih bolesti, a prva vakcina koju je otkrio bila je upravo protiv pileće kolere 1879. godine.

6.  Termin vakcinacija skovao je upravo Luj Paster. Izmislio je vakcinu protiv besnila neposredno pre smrti 1895. godine. Njegova eksperimentalna vakcina protiv besnila je isprobana na dečaku koga je ugrizao besni pas. Dečak koji bi inače podlegao posledicama ujeda je preživeo.

7.Luj Paster je istraživao i otkrio vakcine protiv kolere, difterije, kuge, besnilo, žute groznice, tuberkuloze i antraksa.

Možda će vas zanimati i:

8. Mnogi od Pasterovih eksperimenata su podržavali germinativnu teoriju bolesti, koja je dokazala da su ovi mikroorgaizmi zapravo pravi uzrok mnogih bolesti. Ranije se verovalo da su bolesti spontano generisane, a tokom vremena ova teorija je prevaziđena zahvaljujući Pasteru i mnogim drugim naučnicima.

9. Osnovao je Institut Paster u Parizu 1887. godine. Njegovi posmrtni ostaci leže u ovoj zgradi, a njegova grobnica je ukrašena opisima svih njegovih dostignuća.

10. Nikada se nije rukovao ni sa kim, a izuzetke nije pravio čak ni kada su u pitanju članovi kraljevske porodice. Bio je prestravljen od potencijalnih bolesti koje može da dobije od ljudi s kojima dođe u kontakt.

11. Bio je počastvovan francuskim odlikovanjem Legije časti. Grand Croix mu je dodelio ovo priznanje za doprinos nauci.

12. "Nauka ne poznaje zemlju, zato što znanje pripada čovečanstvu i to je baklja koja osvetljava ceo svet", jedan je od njegovih najpoznatijih citata.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka