Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život najmlađeg astronauta i prve Amerikanke koja je poletela u svemir: Ko je bila Sali Rajd?

Upoznajte prvu Amerikanku koja je poletela u svemir.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sali Rajd je bila prva Amerikanka koja je poletela u svemir. Ona je bila osnivač organizacije Sally Ride Science i the Sally Ride Science Festivals. Volela je da trči i igra tenis, odbojku i softbol. Napisala je nekoliko knjiga za decu, koje su uglavnom govorile o istraživanju svemira, planeti Zemlji i sunčevom sistemu, piše NASA.

Rani počeci

Sali Raj je rođena 26. maja 1951. godine u Los Anđelesu. Nakon srednje škole je upisala Univerzitet Stenford u Kaliforniji. Na ovom univerzitetu je završila osnovne, master i doktorske studije iz oblasti fizike. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako je postala astronaut?

Aplicirala je za posao astronauta u NASI 1977. godine. To je bio prvi put da je žena pozvana da aplicira za program astronauta. Bila je jedna od šest žena koje su izabrane za program astronauta 1978. godine.

Posao astronauta

Sali Rajd je 18. juna 1983. godine postala prva Amerikanka koja je poletela u svemir. Bila je specijalista misije STS-7, a njen posao je uključivao korišćenje robotske ruke, svemirske šetnje i naučne eksperimente. Tokom leta, Rajdova je radila sa robotskom rukom kako bi pomogla oslobađanje satelita u svemir. Ponovo je letela spejs šatlom 1984. na misiji STS 41-G.

Šta je radila nakon napuštanja NASE?

Sali Rajd se povukla iz NASE 1987. godine. Postala je profesor na kalifornijskom Univerzitetu San Dijego. Takođe je tražila nove načine da ohrabri žene i devojke da studiraju nauku i matematiku. 

Došla je na ideju za program NASE pod nazivom EarthKAM. Ovaj projekat je uključivao studente koji su selektovali, birali i proučavali fotografije Zemlje koristeći kameru Međunarodne svemirske stanice.

Godine 2003. je primljena u Galeriju slavnih astronauta, a 2012. je dobila Nacionalnu priznanje za istaknutu ulogu u svemiru.

Sve do smrti 23. jula 2012. godine, Sali Rajd je nastavila da pomaže studentima (pogotovo devojkama) da se bave naukom i matematikom. Napisala je mnogo naučne radove i knjige, a bila je uključena i u brojne naučne programe i festivale širom SAD-a. 

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka