Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da je i ovo izumeo Tesla?

Predstavljamo vam pet izuma koji najčešće ne bude asocijaciju na slavnog naučnika iako su njegovi.

  Izvor: Wikimedia Commons

Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja svih vremena, a njegova briljantnost je, kao i u slučaju većine velikana, priznata tek nakon njegove smrti. Za sebe je tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas".

Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, pa je izumeo okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmeničnih struja. To svi znamo, ali postoje i neki izumi za koje nismo ni svesni da su njegovi.

Možda će vas zanimati i:

Daljinsko upravljanje

Tesla je prvi demonstrirao korištenje daljinskog upravljanja 1898. godine kada je daljinski kontrolisao brod u "Medison skver gardenu". (Pročitajte više na linku: Teslini izumi: daljinska kontrola)

Roboti

Jednim od prvih robota smatra se Teslin brod na daljinsko upravljanje. Tesla je bio nazivan "ocem robotike".

Električni motor

Nikola Tesla je izumeo indukcioni motor koji radi na principu obrtnog elektromagnetnog polja, a onaj koji se danas nalazi u poznatom automobilu na struju kompanije Tesla direktan je njegov "potomak". Tesla je 1975. godine zbog ovog izuma uvršten u Kuću slavnih izumitelja.

Radio

Teslin izum radija bio je tema o kojoj se dosta raspravljalo početkom 20. veka. Naime, još jedan naučnik, italijanski inženjer Guljelmo Markoni takođe je tvrdio da je njegov izumitelj. Međutim, za konstrukciju radija kojim je 1901. godine prvi uspešno prikazao prenos radio-signala preko Atlantskog okeana, koristio je tehnologiju koju je patentirao Tesla. Ova priča epilog je dobila na Vrhovnom sudu SAD-a koji je 1943. godine zaključio da je Tesla taj koji je prvi izumeo radio.

Neonsko osvetljenje

Kao rezultat intenzivnog proučavanja oscilacija i oscilatora Tesla dolazi do metoda bežičnog osvetljenja, odnosno onoga što će mnogo godina kasnije postati fluorescentne lampe.

Unutrašnjost lampe je prevučena fosforom koji svetli bez direktnog kontakta sa žicom. Ovu tehniku je razvio 1890-ih godina sa idejom da zameni obične sijalice. Tesla je ovu tehniku pronašao pola veka pre nego što su u upotrebu ušle fluorescentne lampe.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka