Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o misterioznom Londonskom kamenu

Ukoliko se ikada nađete u Kenon stritu, ispred broja 111, ugledaćete kamen nepravilnih dimenzija, prastar i zagonetan. U kakve je svrhe on korišćen? Ko ga je isklesao?

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Od davnina, postoje brojne teorije o "Londonskom kamenu". Neki smatraju da on datira iz doba Rimljana, a drugi veruju da je u pitanju druidski talisman. 

Prve teorije o "Londonskom kamenu" datiraju iz X veka

Iako se mnogi osvrću na naučni projekat Džona Stouva Survey of London iz 1598. godine, gde je on napomenuo da je ovaj drevni kamen u istorijskim spisima prvi put pomenut u X veka, drugi veruju u beleške iz Kenterberijske katedrale, u kojima se oko XII veka spominje Eadwaker æt lundene stane odnosno Eadwaker at London stone.

Postoji i mišljenje da je ovaj kamen bio smešten u centru starog rimskog grada u čast Jupiteru.

Bez obzira na sve, od srednjeg veka je "Londonski kamen" postao toliko bitan stanovnicima Londona da su čak imena utvrđenja u gradu, poput Ailwin of London Stone, inspirisana njime.

Saznajte i Zašto Temzom plovi ova plava kuća?

"Londonski kamen" kao simbol

Od XV veka, "Londonski kamen" je postao simbol prestonice, pa i Velike Britanije, što se može objasniti podatkom da je Džek Kejd, kada je vodio pobunu protiv Henrija VI 1450. godine, navodno udario o "Londonski kamen" svojim mačem tvrdeći da je grad njegov. Interesantno je da je ova scena ovekovečena i u Šekspirovom delu "Kralj Henri VI".

u XVI veku, jedna od najpopularnijih teorija o poreklu ovog kamena je da je tokom okupacije Rimljana služio kao miljokaz, odnosno masivni cilindrični stub, koji je predstavljao granicu grada. Čarls Dikens je čak i zabeležio ovu teoriju u svom "Rečniku Londona" (1879. godine).

Talisman druida

Tokom XVIII veka, postojala su spekulisanja da je ovaj londonski kamen bio korišćen tokom rituala koje su izvodili druidi, ali ne postoje jasni dokazi.

U XIX veku, kada je spiritualizam postao rasprostranjen, neki su smatrali da je "Londonski kamen" bio Palladium ili talisman koji datira od rimskog doba, a od tog vremena datira i rečenica "Dokle god je Brutov kamen siguran, dotle će London cvetati."

Pročitajte i Zbog ova tri muzeja, jedan grad je posao najtraženiji na "Guglu"

Do XX veka, arheolozi su počeli da "kopaju" kako bi utvrdili poreklo Londonskog kamena, ali su i njihova mišljenja ostala prilično podeljena. Neki su zaključili da se nalazi u centru, dok su drugi tvrdili da se nalazi na kapiji velike rimske strukture, koja je ponekad identifikovana kao palata guvernera.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka