Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Tesla radio na današnji dan pre 123 godine?

Posle uspešnih predavanja u najvećim evropskim gradovima, Tesla je otišao u Budimpeštu, gde ga je sačekao poziv Beograda, Velike škole i Srpskog inženjerskog društva. Na današnji dan, 1892, veliki naučnik stigao je u srpsku prestonicu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, Tesla je na današnji dan pre tačno 123 godine prvi i jedini put boravio u Beogradu, i tada je tokom posete koja je trajala svega 31 sat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog strepena.

Vrt rezidencije ambasadora SAD od danas krasi Teslina bista, koja je poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije. Ona je rad akademskog vajara Bojana Mikulića i poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, svečano je danas otkrivena u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu u znak sećanja na ovog velikog naučnika.

Pogledajte i: Misterija o nestanku Amelije Erhart će uskoro biti rešena?

"Sjedinjene Države i Srbija zajedno se duboko ponose dostignućima i ogromnim doprinosom koji je Nikola Tesla dao svetu u kojem živimo", rekao je zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud na svečanosti.

Tesla je, kako je ukazao, bio građanin obeju naših zemalja, "ali više od svega, bio je inovator i sanjar koji je promenio svet nabolje". Dugud je dodao da su Teslini izumi poboljšali živote ljudi širom sveta, a da njegove ideje nastavljaju da inspirišu istraživače i danas.

Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesline naučne fondacije koja je poklonila bistu, istakao je da je ovaj trenutak simboličan za odnose Srbije i SAD, kao i Srbije i dijaspore i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti. U SAD živi 5,3 miliona građana koji vode srpsko poreklo zbog čega je, kako je rekao, važno uspostaviti snažne veze Srbije i SAD i srpske dijaspore i Srbije, rekao je on i dodao da je Tesla bio ponosan na svoje američko državljanstvo i srpsko poreklo.

Saznajte i: Kako je Adamova jabučica dobila ovaj naziv?

Svečanosti u rezidenciji ambasadora SAD prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu kulture Igor Jovičić, kao i pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean.

Inače, jedna bista Nikole Tesle, koju je izradio akademski vajar Bojan Mikulić, od ove zime krasi i lobi hotela "Njujorker" na Menhetnu, u kojem je Tesla živeo od 1933. pa sve do smrti.

Američki naučnik srpskog porekla koji je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD čiji je građanin bio gotovo 60 godina, umro je u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943.

Pogledajte i: Naučnici identifikovali prvu toplokrvnu ribu!

Urna s Teslinim pepelom pohranjena je najpre na groblju u Njujorku a preneta je u Beograd 1951. godine i otad se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici. Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla, a njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji...

U Beogradu su spomenici Tesli postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta na Buleveru kralja Aleksandra u Beogradu, na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Tesla ima spomenik u Užicu, kod jedne od najstarijih hidroelektrana na svetu Đetinje, kao i u krugu bivše tvornice sijalica Pančevu...

U SAD su dosad podignuta četiri spomenika Nikoli Tesli. Prvi spomenik podignut mu je na Nijagarinim vodopadima 1976. godine kao replika dela Frana Kršinića, spomenika u Beogradu, postavljenog ispred tehničkih fakulteta na Bulevaru kralja Aleksandra.

U Njujorku, na Menhetnu, u porti srpske crkve Svetog Save je podignuta bista Nikole Tesle.

Pogledajte i: Hoćemo li u budućnosti živeti u ekološkim kapsulama?

Krajem oktobra pretprošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je spomenik Tesli ispred laboratorije u Šorhemu u Njujorku, delo Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Četvrti Teslin spomenik u SAD otkriven je i u Silikonskoj dolini u samom centru grada Palo Alto. Statua u bronzi sa srebrnim prelivom prikazuje Teslu u prirodnoj veličini, a autor je kalifornijski umetnik Teri Gajer.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska.

Izvor: Mondo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka