Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koji naučnik je najviše puta nominovan za Nobelovu nagradu?

Pionir kvantne i atomske fizike nominovan je čak 84 puta za ovo prestižno priznanje, ali ga nikada nije dobio.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nemac Arnold Zomerfeld je bio teorijski fizičar koji nije samo utabao put za razvoj određenih koncepata, već je i obrazovao i pomagao mnoge svoje studente kako bi se pripremili za eru nove teorijske fizike. Može se reći da je u ono vreme bio jedan od retkih koji su razumeli ovu temu, naročito toliko dobro da uče druge.

Povezane vesti

Povezane vesti

Interesantno je i to što je bio mentor većem broju dobitnika Nobelove nagrade u oblasti fizike nego bilo koja osoba pre ili posle njega. Poznat je po uvođenju azimutalnog kvantnog broja, a bio je i pionir teorije o rendgenskim zracima.

Zomerfeld je rođen 5. decembra 1868. godine u Kenigzbergu (današnjem Kalinjingradu), koji se nalazio u pokrajini Istočna Pruska. Visoku školu pohađao je od 1875. do 1886. godine, a obrazovanje iz matematike i fizike stekao je na Univerzitetu "Albertina" u svom gradu. Doktorsku disertacije je pripremao pod mentorstvom Ferdinanda fon Lindemana, čuvenog matematičara. Pored njega, mladi Zomerfeld je bio pod uticajem predavanja matematičara poput Dejvida Hilberta i Adolfa Hurvica, kao i fizičara Emila Višerta. Doktorirao je u svojoj 23. godini.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka