Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Na današnji dan, 12. april

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Na današnji dan, 12. aprila 1961. godine, Jurij Gagarin je otputovao u svemir.

Izvor: Foto: Profimedia

Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine u Klušinu. Svet će ga pamtiti kao prvog čoveka koji je otišao u kosmos - 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici Vostok 1.

Hoće li Rusi i Amerikanci izgraditi novu svemirsku stanicu?

Njegov let je trajao jedan sat i 48 minuta. Pošto je postojala velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine, sastavljena su tri saopštenja za štampu: jedan u slučaju uspeha i dva u slučaju neuspeha. Kontrolori na Zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je Gagarin dostigao stabilnu orbitu.

Vostokom 1 je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letelicom, a šifra za otključavanje kontrola je bila postavljena u Vostok 1, za slučaj da se desi nešto nepredviđeno.

Rakete su se uključile iznad zapadne obale Afrike, blizu Angole, oko 8.000 kilometara od predviđenog mesta za sletanje, a gorele su oko 42 sekunde. Zbog ograničenja u pogledu mase nije bilo rezervnih raketa. Kapsula je imala zalihe za 10 dana koje će omogućiti život i prirodno opadanje orbite u slučaju da rakete ne odrade kako je planirano.

Nakon paljenja raketa za povratak, Vostokov modul s opremom je neočekivano svežnjem žica ostao privezan za kapsulu za povratak. Dve polovine letelice je trebalo da se odvoje 10 sekundi nakon gašenja raketa za povratak, ali se to nije desilo ni posle 10 minuta. Letelica se naglo okretala pre nego što su žice izgorele i modul se namestio u pogodnu visinu za ulazak.

Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se spustio na zemlju.

Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtevale da se pilot mora spustiti sa svojom letelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sleteo Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let. Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka.

Najnovije

Priroda

Nauka