Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turske snage pokušavaju da sačuvaju grobnicu Sulejman Šaha

Turski vojnici ušli su u ratom razoreni severni deo Sirije kako bi evakuisali trupe koje su branile istorijsku grobnicu i premestili ostatke na drugu lokaciju.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ostaci Sulejman Šaha, koji je premino u XIII veku, premešteni su na lokalitet u Siriji koji je bliži granici sa Turskom. Turska smatra svetilište suverenom teritorijom, a militanti Islamske Države su pretili napadom na to područje prošle godine. Sirijska vlada je osudila upad, jer Turska nije sačekala dozvolu Sirije, iako je vlada izgubila kontrolu nad većim delom severa svoje zemlje usled građanskog rata.

Pogledajte i: Dugo sanjani san Efesa biće ostvaren ove godine

Sulejman Šah, koji je živeo od 1178. do 1236. godine, bio je deda osnivača Osmanskog carstva, Osmana I. Njegovi ostaci su premešteni na brdo severno od sela Esmesi, blizu turske granice u područje koje je pod turskom vojnom kontrolom. Turska vlada se nada da će ostaci biti vraćeni na staro mesto vremenom.

Saznajte i: Turistička atrakcija nadomak Islamske Države

Grobnica Sulejman Šaha je bila jedna i jedina truska enklava u inostranstvu, prema dogovoru potpisanom 1921. godine. To je bilo mesto gde je sahranjen deda Osmana I i samim tim je imalo veliki istorijski značaj. U martu 2014, Islamska Država je zapretila napadom na lokalitet ukoliko se turske snage koje čuvaju grobnicu ne povuku za tri dana, ali se nijedan napad nije dogodio.

Znate li: Ko su Kurdi?

U 2012. godini turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je tada bio premijer, upozorio je da će se napad na grobnicu smatrati "napadom na našu zemlju, kao i napadom na zemlju NATO-a".

Istražite i: Cementom na vizantijsku građevinu u Turskoj

Na oko 35 kilometara južno od grobnice nalazi se mesto za koje se veruje da je mesto Sulejmanove smrti. Grobnica je stalno pod stražom od oko 40 vojnika, koji se periodično smenjuju. Lokalitet je deo turske teritorije prema ugovoru potpisanom 1921. godine. U vreme potpisivanja ugovora grobnica i enklava su bili oko 80 kilometara južnije od trenutne lokacije, ali su pomereni nakon što je originalni lokalitet poplavljen stvaranjem rezervoara jezera Asad 1974. godine.

Pročitajte i: Turska zabranila pirsinge i tetovaže u svim školama

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka