Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 11. februar: Rođen Tomas Edison

Na današnji dan, 11. februara 1847. godine, na svet je došao Tomas Alva Edison, jedan od najznačajnijih fizičara u istoriji nauke.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Edison nije stekao gotovo nikakvo formalno obrazovanje, pošto je bio izbačen iz škole kao zaostao, a podučavala ga je majka, koja je, srećom, bila učiteljica.

Povezane vesti

S 14 godina već je bio preduzimač i radio po 14 sati dnevno, kao raznosač novina i prodavac hrane na železnici, zarađujući 14 dolara nedeljno.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_Thomas_Edison.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Ubrzo je uredio laboratoriju u napuštenom vagonu, kao i štampariju za svoje novine Grand Trunk Herald, koje je najvećim delom sam pisao; sa šesnaest godina je postao telegrafista i započeo karijeru pronalazača i izumeo i patentirao električni aparat za beleženje glasova na izborima.

Povezane vesti

Oko tri godine kasnije, 1869, izumeo je "tiker" s papirnom trakom, korišćen za slanje cena s berze širom zemlje, prodao ga za 30.000 dolara i otvorio industrijsku istraživačku laboratoriju. Posle toga je svoje puno vreme posvećivao izumima, prijavivši za života ukupno 1069 patenata.

U njegove zapaženije pronalaske spadaju mikrofon s ugljenikovim granulama, za poboljšanje Belovog telefona, fonograf (naprava za snimanje zvuka na bubanj prevučen folijom, pronađen 1877.) i električna sijalica.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edison_and_phonograph_edit1.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Edison pored svog fonografa Foto: Wikimedia Commons

Sijalica je zahtevala testiranje s neuobičajeno velikim brojem pokušaja i grešaka i upotrebu preko 6.000 supstanci dok nije otkrio karbonizovano bambusovo vlakno koje je u vakuumu svetlelo preko 1000 sati.

Povezane vesti

To je sa svoje strane vodilo poboljšanim generatorima jednosmerne električne struje (Edison je njihovu efikasnost povećao od 40 odsto do preko 90 odsto), kablovima za struju i električnom metru i predstavljalo revoluciju u osvetljenju domaćinstva i javnom snabdevanju jednosmernom električnom strujom na relativno kratkim rastojanjima.

Tokom rada na sijalici otkrio je i "Edisonov efekat", činjenicu da električna struja teče od zagrejanog vlakna ka obližnjoj elektrodi, ali ne i u obrnutom smeru, što je kasnije predstavljalo osnovu za termojonsku diodu. Edisonov uticaj na život u XX veku bio je ogroman.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka