Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

10 najužasnijih načina pogubljenja

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

U istoriji su zabeleženi tako surovi slučajevi lišavanja života da je gotovo teško poverovati da su se ovi metodi održali vekovima.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U prošlosti, ukoliko bi neko ukrao kozu ili kokošku, smatrao se prilično hrabrim jer je  rizikovao da bude kažnjen smrću - i to na veoma surov način. Malo ko je, kao današnji osuđenici na smrt, imao priliku da uživa u pristojnom opslednjem obroku i izricao mudre i dirljive poslednje reči, jer je fotove sve čekala brza, bolna i strašna smrt.

Pogledajte i: Mala istorija golicanja kao metoda za mučenje

10. Raznošenje topom

Software:Adobe Photoshop CS Windows Created: 2007:05:10 12:17:17
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Top se u brojnim ratovima pokazao kao veoma koristan izum. Ipak, malo je poznato da je on ponekad služio i kao oružje za pogubljenje osuđenika.

Ovaj neobičan metod izvođen je na sledeći način: žrtva je bila vezana za top, tako da joj je cev bila prislonjena uz gornji deo leđa, a potom je top opalio i nastupila bi brza smrt.

Džordž Karter Stent je svojevremeno opisao jedan slučaj pobuljenja ovom metodom.

Saznajte i: Otkriven brutalan uzrok smrti kralja Ričarda III

"Kada je top opalio, njegova (žrtvina, prim. aut.) glava je odletela u vazduh dvanaest do petnaest metara; ruke su mu odletele desno i levo, visoko u vazduh i pale, možda, devedeset metara dalje."

Ovakvo pogubljenje praktikovale su od šesnaestog veka evropske kolonizatorske nacije, a najčešće Britanci. Naročito je bilo zastupljeno tokom čuvene Indijske pobune.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka