Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frulaš iz Hamelna: Srednjovekovna masovna otmica?

Šta se zaista dogodilo 26. juna 1284. godine u nemačkom gradiću Hamelnu?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Vekovima je legenda o frulašu uveličavana i bila tema mnogobrojnih knjiga i filmova. Međutim, da li je moguće da je bajkovita priča o frulašu koji vodi pacove, a potom i decu iz grada, bazirana na stvarnom događaju?

Postoji samo nekoliko dokaza koji ukazuju na ono što se možda odigralo u Hamelnu, gradiću na severu Nemačke. Vitraž koji je izrađen oko 1300. godine i bio postavljena na gradskoj crkvi sve do XVII veka čini se da prikazuje događaj gde su deca bila u opasnosti. Tek 1384. godine u gradskoj hronici javlja se bolji dokaz. Prvi zapis te godine navodi: "Ovo je stota godina od kad su naša deca otišla".

Saznajte i: Koji anglosaksonski svetac je bio inspiracija za Tolkinovog Aragorna?

Naredni dokaz potiče iz latinske hronike iz nemačkog grada Lunenberga. Iako je hronika napisana u XIV veku, čini se da je neko dodao stranu teksta između 1430. i 1450. godine. U tekstu se navodi:

"Sledi čudo koje se ispostavilo u gradu Hamelnu u eparhiji Minden, Leta Gospodnjeg 1284. na praznik Svetog Jovana i Pavla. Jedan mladi tridesetogodišnji muškarac, zgodan i lepo obučen, tako da su mu se svi koji su ga gledali divili, prešao je mostove i ušao u grad kroz Zapadnu kapiju. On je potom počeo da svira po čitavom gradu na svojoj veličanstvenoj i jedinstvenoj srebrnoj fruli. 

Sva deca koja su čula njegovu frulu, njih 130, pratila su ga do Istočne kapije i van grada do tzv. mesta za pogubljenje ili Kalvarije. Tu su nestali, tako da niko nije uspeo da nađe bilo kakav trag o njima. Majke nestale dece su išle od grada do grada, ali nisu našle ništa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka