Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 potonulih brodova koji su misteriozniji od Titanika

Tokom velikog dela ljudske istorije, pomorska dominacija bila je od izuzetnog značaja za vodeće svetske sile.

 Titanik tone u okean Izvor: Profimedia/Shutterstock

Postoji stara izreka da, onaj ko je vlada morima - vlada i svetom. Imajući u vidu ograničene tehnološke mogućnosti tog doba, mora su bila jedini način za prelaženje velikih razdaljina sa jednog kontinenta na drugi. Očigledno, to je intenziviralo sukobe među narodima, a više čuvenih brodova našlo je svoj put do "plave grobnice". Neki od ovih brodoloma su zbog značaja koji su imali, postali predmet istorijskih istraživanja.

Britanik

 Britanik
Britanik
Izvor: Wikimedia Commons

Ovaj brod je izradila kompanija White Star Line, koja je, između ostalog, konstruisala čuveni Titanik. Na sreću ili na žalost, Britanik je bio izgrađen nakon što je poznatiji prethodnik potonuo, pa su neke izmene morale biti napravljene kako bi se povratila reputacija kompanije. Te promene su se ogledale u nekoliko dodatnih čamaca za spašavanje, ojačan je trup broda oko kotlarnice, komandna soba je funkcionalno unapređena. Takođe, renovirani su svi oni delovi koji su se pokazali ranjivim pri udaru u ledeni breg.

  Izvor: Gallery Hip
  Izvor: Gummimar

Britanik je bio treći najveći brod iz serije brodova kompanije White Star Line, koji su se gradili za potrebe prevoza putnika između Evrope i Severne Amerike. Ali, kako je tada bio Prvi svetski rat, Britanik je prenamenjen u takozvani "bolnički brod" koji je prevozio ranjenike. U toj službi je Britanik i potonuo, kada ga je, u blizini grčkog ostrva Kea, udarila mina. Brodolom se dogodio 1916.godine i od 1000 ljudi na brodu poginulo je njih 30.

Žak Kusto je otkrio olupinu pomenutog broda nekoliko decenija kasnije, i bio je prilično iznenađen što ga je pronašao u izvanrednom stanju. Tokom 90tih godina 20.veka, i početkom 21.veka, mnoge ekspedicije su se spuštale na dno mora da vide i snime olupinu. Poslednja ekspedicija je bila 2012.godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka