Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 24. maj: Umro Nikola Kopernik

Na današnji dan, 24. maja 1543. godine, preminuo je poljski matematičar i astronom Nikola Kopernik, prvi naučnik koji je formulisao heliocentrični model svemirskih tela.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Po nekim zapisima, Kopernik se pred smrt probudio iz kome u koju je pao usled moždanog udara. Otvorio je oči, pogledao svoju knjigu De revolutionibus orbium coelestium i spokojno napustio ovaj svet.

Pogledajte i: Veličina našeg Sunčevog sistema (VIDEO)

Arheolozi su od početka XIX veka tragali za njegovim grobom, a u avgustu 2005. godine, poljski arheolog Jerži Gasovski objavio je da je sa svojim timom pronašao Kopernikove posmrtne ostatke u jednoj crkvi.

Poljski naučnik je bio pravi renesanski čovek - bio je veoma svestran, te se uz njegovo ime danas vezuju zvanja astronoma, matematičara, pravnika, lekara i ekonomiste.

Od 1491. do 1494. godine studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakovu. Od 1496. do 1504. godine studirao je crkveno pravo, astronomiju i medicinu u Italiji.

Pročitajte i: Divlji Sunčev sistem

Do 1512. godine bio lekar i poverenik svom ujaku, varmijskom biskupu, pa je do kraja svog života bio sveštenik u Frauenburgu, gde je na jednoj kuli tvrđave, koja je okruživala crkvu, uredio opservatoriju (Kopernikov toranj) sa koje je posmatrao kretanja nebeskih tela.

Na temelju tih posmatranja i rezultata do kojih je došao, napisao je delo „O kruženju nebeskih tela“ (De revolutionibus orbium coelestium) u šest knjiga, objavljeno u Nirnbergu 1543. godine, neposredno pred smrt. Ovo delo je predstavljalo prekretnicu u astronomiji, i podstaklo je kapitalna otkrića Keplera i Njutna.

Kopernikov ili heliocentrični sistem zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u krugovima rimokatoličke crkve, pa je papa 1616. ovo Kopernikovo delo zabranio, tj. stavio na Spisak zabranjenih knjiga, sve do 1822. godine.

Valja reći i da su i protestantske crkve (npr. kalvinizam) bile protiv heliocentričnog sistema, a da ga je i odbacivao nemali deo naučnika tog doba, zbog korelacije s merenjima koja nije, u to doba, bila bolja od geocentričnog ili Ptolemejevog sistema.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka