Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI BROJ JE U PRODAJI! ARKTIČKA MISTERIJA: Šta je ostalo od izgubljene ekspedicije?

Avgustovsko izdanje časopisa National Geographic na srpskom jeziku je u prodaji, a u njemu čitajte o jednoj od najvećih misterija - nestanku sera Džona Frenklina i njegovih ljudi u legendarnom Severozapadnom prolazu.

 Naslovna Izvor: National Geographic

BEZ IZLAZA

Jedan tim National Geographica rešio je da ponovi propalu ekspediciju sera Džona Frenklina, istraživača iz XIX veka, i da pronađe tragove o njegovom nestanku u legendarnom Severozapadnom prolazu. Međutim, Arktik ne otkriva svoje tajne tako lako.

NAPISAO: MARK SINOT

SNIMIO: RENAN OZTURK

 Fotograf Renan Ozturk posmatra zaliv Pezli sa vrha jarbola Polar Sun-a.
Fotograf Renan Ozturk posmatra zaliv Pezli sa vrha jarbola Polar Sun-a. On i pisac Mark Sinot pokušavali su da prođu kroz Severozapadni prolaz kada se njihov brod zaglavio u lavirintu ledenih bregova. S približavanjem zime, kao i nesrećna Frenklinova ekspedicija, rizikovali su da ostanu zarobljeni na Arktiku.
Izvor: RENAN OZTURK

DŽEJKOB KINIK skenirao je svojim dvogledom ledenu površinu koja je okruživala naš jedrenjak. Tražio je polarnog medveda koji nas je progonio poslednjih 24 sata, ali sve što je mogao da vidi bio je talasasti tepih plavo-zelenog leda koji se prostirao na horizontu. "Zima dolazi", promrmljao je. Džejkob nikada nije gledao Igru prestola i nije znao da se fraza odnosi na zastrašujuće horde ledenih zombija iz serije, ali za nas je pretnja koju je ovde predstavljala zima bila podjednako strašna. Ovde, u udaljenom zalivu Pezli, duboko na kanadskom Arktiku, zima će doneti neumoljivu bujicu leda koja će uništiti naš brod. A ako uskoro ne pronađemo izlaz odavde, verovatno i nas same.

ZLATNO DOBA MUMIFIKACIJE

Iskopavanja kompleksa jedne drevne mrtvačnice u Egiptu bacaju svetlo na to kako je ovaj zanat nekada bio prosperitetan posao – i to ne samo za faraone.

NAPISAO: DŽEJSON TRIT

ILUSTRACIJE: OVEN FRIMEN

DUBOKO U PODZEMNOJ radionici za balsamovanje, ili u vabetu, na egipatskoj nekropoli Sakari, počinje 70-dnevni proces mumifikacije. Sveštenik koji nosi masku Anubisa, boga pogrebnih obreda sa glavom šakala, vrši obred. Do 26. dinastije (664–525 p.n.e.) balsameri su bili posvećeni tome da mrtvi izgledaju što je više moguće živo. Tek tada bi sveštenik mogao telo ponovo da spoji sa njegovim duhom, ili ka, a pokojnik da otpočne svoje poslednje putovanje u zagrobni život.

PROŠLOST JE PRISUTNA

National Geographic se udružio sa umetničkom grupom For Freedoms na izradi serije foto-eseja inspirisanih američkom istorijom.

 Malana Luis je prvi put jahala konja sa pet godina tokom kampovanja.
Malana Luis je prvi put jahala konja sa pet godina tokom kampovanja. Njena porodica ju je kasnije upisala na časove trke oko buradi, a ona je sa svojim konjem Zvezdom osvojila 24 nagrade za prvo mesto. Ova fotografija je snimljena 2020. godine, kada je Lusova imala devet godina.
Izvor: Kendi Karter

  • POMOGLI SMO IZGRADNJU OVE ZEMLJE

Razotkrivanje prošlosti kineskih pružnih radnika

PRIČA I FOTOGRAFIJE: FILIP ČUNG

  • NAJSTARIJA KOLONIJA NA SVETU

Kriza, borba i snaga u Portoriku

PRIČA I FOTOGRAFIJE: KRISTOFER GREGORI RIVERA

PRETPLATITE SE NA ČASOPIS NATIONAL GEOGRAPHIC NA SRPSKOM JEZIKU!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka