Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI BROJ JE U PRODAJI! TAJNE SLONOVA: Šta znamo o jednoj od najinteligentnijih životinja na planeti

Majsko izdanje časopisa National Geographic na srpskom jeziku je u prodaji, a u njemu pročitajte sledeće priče.

 Naslovna strana majskog broja Izvor: National Geographic

TAJNE SLONOVA

„SVI SU U NEVOLJI,” kaže kenijski ekolog Pola Kahumbu. „Svi slonovi su u velikoj, velikoj nevolji.”

 Tajne slonova Izvor: BRENT STIRTON

Opale su populacije sve tri vrste: slonova iz savane, najvećih kopnenih životinja na planeti, koji se valjaju širom podsaharske Afrike; šumskih slonova, njihovih rođaka ravnih kljova, koji tumaraju kroz tamne senke afričkih ekvatorijalnih šuma; i azijskih slonova, sa manjim ušima, čija se trećina nalazi u zatočeništvu.

A za to smo mi krivi.

NAPISAO: SRINAT PERUR

SNIMIO: BRENT STIRTON

KAD SE MAGIJA OTAPA

Ledene pećine u Alpima spadaju u velika svetska čuda. Danas ovom spektakularnom podzemnom svetu preti zagrevanje. 

NAPISALA: DENIZ HRUBI

NIMIO: ROBI ŠON

DOK JE BILA DETE, KAROLINE CANKER imala је čarobno igralište. Iz svog doma u staromodnom austrijskom selu Sankt Martin baj Lofer, u blizini Salcburga, pešačila bi pored male hodočasničke crkve i uspinjala se u planine Lofer, do poslednje linije drveća, gde prestaje da raste čak i žilavi ariš. Na nadmorskoj visini od 1.585 metara, ispod uzvišenih vrhova, provukla bi se kroz uski portal u krečnjaku i uvukla se unutar planine. Ledena pećina Praks, kaže, bila je poput bajke.

MAGIJA I MISTERIJA SLUZAVIH BUĐI

Sluzave buđi vole vlagu, razmnožavaju se sporama, ima ih u bezbroj boja, i više spadaju u amebe nego u buđi – ali tu nije kraj iznenađenjima.

SNIMIO: ENDI SENDS

 Sluzave buđi Izvor: ENDI SENDS

IZGLEDAJU KAO DA SU S DRUGE PLANETE.

Neke imaju kratak stručak i narandžastu kapicu; druge se okupljaju u penušavu masu ili žutu namreškanu paučinu. Ipak, i pored svog vanzemaljskog izgleda, ovi živopisni balončići su sa Zemlje. To su sluzave buđi, mešavina različitih vrsta u okviru brojnih grupa, često samo ovlaš srodnih. I pored svog imena, ova stvorenja nisu srodna buđima već spadaju u veliku grupu najčešće jednoćelijskih organizama zvanih amoebozoe.

GODINA EKSTREMA

Arktički arhipelag Svalbard je mesto koje se najbrže zagreva na Zemlji. Da bi snimio kako klimatske promene utiču na zemlju, vodu i divlje životinje, fotograf je tamo proživeo sva četiri godišnja doba.

SNIMIO: STEFANO UNTERTINER

 Svalbard Izvor: STEFANO UNTERTINER

„ČINI DA SE OSEĆAŠ MALIM”, kaže Stefano Untertiner za Svalbard, norveški arhipelag koji se nalazi na visokom Arktiku, gde su on i njegova porodica proveli godinu dana. Ovaj italijanski fotograf se 2019. godine preselio sa suprugom Stefani i njihovim malim sinom i ćerkom u Longjerbijen, najveće naselje na Svalbardu. Odmah su se osetili opušteno: iako ovaj gradić ima samo oko 2.100 stanovnika – naučnika, turoperatora, studenata – oni potiču iz celog sveta i predstavljaju oko 50 nacionalnosti.

Ovde možete da se pretplatite na časopis National Geographic na srpskom jeziku. (*pokloni su u međuvremenu promenjeni: uz jednogodišnju pretplatu poklon je termos boca; za dvohodišnju pretplatu poklon je bloetooth zvučnik)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka