Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEVOJAŠTVO OBLIKOVANO KURANOM: Fotografkinja otkriva kako izgleda život u devojačkoj školi za izučavanje Kurana (FOTO)

Dokumentujući iskustva devojaka koje uče Kuran napamet, jedna fotografkinja slavi njihov poduhvat i vraća se u sopstvenu mladost.

 Devojcice u skoli za izucavanje Kurana Izvor: Sabija Čimen

MOJA SESTRA BLIZNAKINJA I JA smo sa 12 godina krenule na poseban vid obrazovanja. Tri godine smo pohađale devojačku školu za izučavanje Kurana u našem rodnom Istanbulu. Ovo iskustvo je uticalo na mene, a kada sam kasnije postala fotografkinja, znala sam da mu se moram vratiti, s mojim haselblad foto-aparatom u ruci.

Možda će vas zanimati i:

Zarad ovog projekta posetila sam svoju školu i druge širom Turske, gde devojčice uzrasta od osam do 19 godina provode do četiri godine pokušavajući da zapamte sve 604 stranice ovog muslimanskog verskog teksta. Neki od tih internata imaju svetovnu nastavu, ali se većina usredsređuje na izučavanje Kurana, što je tradicionalna praksa koja datira iz doba Muhameda.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Želela sam da to dokumentujem – ne samo disciplinu koja je potrebna da bi se postao hafiz (onaj koji se seća) već i način na koji devojke zadržavaju suštinski mladalačku prirodu. Nadala sam se da ću stvoriti nijansiran pogled na retko viđen i često pogrešno shvaćen segment društva.

Kroz vinjete svakodnevnog života – sanjarenja i tihe pobune, beznačajne trenutke i melodrame – počeo je da iskrsava emotivni narativ. To je priča o ovim mladim ženama, kao i o uspomenama koje nosim. Sve smo otkrile skrivenu moć da ispoljavamo male vidove otpora, da pronađemo svoju individualnost.

 Jedna učenica snima selfi tokom školskog izleta u parku Ada u Bajrampaši, delu Istanbula.
Jedna učenica snima selfi tokom školskog izleta u parku Ada u Bajrampaši, delu Istanbula. Kasnije je prikupila svoje brojne fotografije snimljene tog dana i podelila ih kroz Instagram priču.
Izvor: Sabija Čimen

Krajnji rezultat, knjiga pod naslovom "Hafiz", moja je nostalgijom obojena počast tim devojkama i sopstvenom mladalačkom poduhvatu s mojom sestrom. Ovaj projekat je takođe bio poduhvat – i kroz njega osećam da su mi i moji fotografski subjekti postali sestre. - SABIHA ČIMEN

Tekst LEKCIJE I LAKOMISLENOST objavljen je u avgustovskom broju časopisa National Geographic na srpskom jeziku.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka